Strouhaný mrkvový koláč s jablky a tvarohem 

Tento strouhaný mrkvový koláč s jablky a tvarohem je krásnou kombinací sladké a kyselé chuti, kterou doplňuje vanilkový tvaroh. Vhodný na jakoukoliv příležitost, od rodinných oslav až po odpolední čajovou chvilku.

Zdroj: zdrave_s_vercou

Co budeme potřebovat:

Těsto:
  • 280g špaldové mouky hladké
  • 2 žloutky
  • 40ml javorového sirupu
  • 40ml kokosového oleje
  • 4PL jakéhokoliv mléka
  • 120g jemně nastrouhané mrkve
Jablečná část:
  • 2 větší jablka
  • Skořice
  • 2PL Xylitolu nebo cukru
Tvarohová vrstva:
  • 500g odtučněného tvarohu
  • 1/2 pytlíku Bio vanilkového pudinku
  • 2 vyšlehané bílky
  • 20ml javorového sirupu
  • Citronová kůra

Vyzkoušejte také – Meruňkový koláč s mascarpone krémem a pomerančovým pudinkem


Jak budeme postupovat:

1) Příprava těsta: Ve větší míse smíchejte všechny suroviny na těsto a rukou dobře prohněťte. Těsto rozdělte na dvě části a dejte na cca 1 hodinu do mrazáku.

2) Příprava jablečné vrstvy: Na připravené těsto nasypeme psyllium. Jablka oloupeme, nastrouháme a rovnoměrně je rozprostřeme po celém plechu. Posypeme skořicí a sladidlem.

3) Příprava tvarohové vrstvy: Vyšleháme bílky do hustého sněhu. V druhé misce smícháme tvaroh, javorový sirup a vanilkový pudink. Opatrně vmícháme i sníh z bílků.

4) Sestavení koláče: Na jablka nalijeme tvarohovou směs a rovnoměrně ji rozprostřeme. Nakonec nastrouháme zbylou část těsta.

5) Pečení: Koláč pečeme na 170°C cca hodinu.

Tento strouhaný mrkvový koláč s jablky a tvarohem je nejen vynikající, ale také plný chutí a textur, které se nádherně doplňují. Dobrou chuť!