Tento strouhaný mrkvový koláč s jablky a tvarohem je krásnou kombinací sladké a kyselé chuti, kterou doplňuje vanilkový tvaroh. Vhodný na jakoukoliv příležitost, od rodinných oslav až po odpolední čajovou chvilku.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 280g špaldové mouky hladké
- 2 žloutky
- 40ml javorového sirupu
- 40ml kokosového oleje
- 4PL jakéhokoliv mléka
- 120g jemně nastrouhané mrkve
Jablečná část:
- 2 větší jablka
- Skořice
- 2PL Xylitolu nebo cukru
Tvarohová vrstva:
- 500g odtučněného tvarohu
- 1/2 pytlíku Bio vanilkového pudinku
- 2 vyšlehané bílky
- 20ml javorového sirupu
- Citronová kůra
Vyzkoušejte také – Meruňkový koláč s mascarpone krémem a pomerančovým pudinkem
Jak budeme postupovat:
1) Příprava těsta: Ve větší míse smíchejte všechny suroviny na těsto a rukou dobře prohněťte. Těsto rozdělte na dvě části a dejte na cca 1 hodinu do mrazáku.
2) Příprava jablečné vrstvy: Na připravené těsto nasypeme psyllium. Jablka oloupeme, nastrouháme a rovnoměrně je rozprostřeme po celém plechu. Posypeme skořicí a sladidlem.
3) Příprava tvarohové vrstvy: Vyšleháme bílky do hustého sněhu. V druhé misce smícháme tvaroh, javorový sirup a vanilkový pudink. Opatrně vmícháme i sníh z bílků.
4) Sestavení koláče: Na jablka nalijeme tvarohovou směs a rovnoměrně ji rozprostřeme. Nakonec nastrouháme zbylou část těsta.
5) Pečení: Koláč pečeme na 170°C cca hodinu.
Tento strouhaný mrkvový koláč s jablky a tvarohem je nejen vynikající, ale také plný chutí a textur, které se nádherně doplňují. Dobrou chuť!