Naše receptura na fantastické zapečené karbanátky je osvěžujícím způsobem, jak si užít klasický chutný pokrm. Tato variace s mletým masem a zelím ve skvělé omáčce spojuje tradiční chutě v jednom fantastickém pokrmu. Pojďme tedy na recept – zapečené karbanátky z mletého masa a zelí v smetanové omáčce!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zapečené karbanátky z mletého masa a zelí v smetanové omáčce
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
- 1/2 pekingské zelí
- vroucí voda na zelí – podle potřeby
- 200 g rýže
- 1 šálek vody
- sůl – podle chuti
- 3-4 lžíce rostlinný olej – na smažení
- 500 g mleté maso
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl, černý pepř, koření – podle chuti
Ostatní:
- 3 lžíce strouhanky – na obalování
Omáčka:
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 vejce
- 200 g zakysaná smetana + voda
- sůl, černý pepř – podle chuti
Na zdobení:
- bylinky – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. 1/2 zelí nakrájejte na jemno a zalijte vařící vodou, aby změklo a zhořklo, potom sceďte a vymačkejte šťávu.
2. Rýži osmažte na rostlinném oleji do karamelové barvy a zalijte ji vodou, uvařte ji al dente a podle chuti osolte.
3. Mleté maso smíchejte na kostičky nakrájenou osmaženou cibulí a česnekem, pak přidejte rozklepnuté vejce, podle chuti osolte, opepřete a okořeňte, pak přidejte zelí a rýži – promíchejte.
4. Následně pomocí ruk vytvarujte karbanátky, které obalte ve strouhance.
5. Připravte jsi formu na pečení, kterou vymažte olejem a položte de něj karbanátky.
6. Pečte je v předehřáté troubě 20 minut při 180 °C.
7. Nakrájejte mrkev a cibuli – osmahněte je na pánvi a pak k nim vlijte zakysanou smetanu smíchanou s vodou – několik minut povařte a podle chuti opepřete a osolte.
8. Omáčkou přelijte karbanátky a 15 minut je v troubě opečte.
9. Nakonec je posypejte bylinkami a podávejte je s oblíbenou přílohou.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!