ROZHOVOR: Mihulli Vás provede světem kamenů

Pokud máte rádi kreativní nápady stejně jako my, připravili jsme si pro Vás jako poděkování krátký rozhovor. Rádi bychom našim čtenářům nabídli kousek uměleckého vnímání od profesionálů v tomto oboru, a zároveň podpořili jejich tvorbu.

Dnešní rozhovor patří Michaele, která pod značkou Mihulli vytváří skutečně jedinečné kousky z drahých kamenů, které upravuje na míru. Nepohrdne ani říčními a obyčejnými kameny, z nichž vytváří krásné šperky, ale i bytové dekorace. Čím nás tato maminka tří chlapců ještě překvapí? Pojďte si s námi přečíst.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Mihulli Vás provede světem kamenů
Zdroj: Mihulli

Na začátek Vás poprosím, aby jste se nám představila.

Jmenuji se Michaela Dvořáková, vystudovala jsem obor Umělecké zpracování kovů a drahých kamenů – broušení a rytí drahých kamenů na SUPŠ v Turnově a jsem maminka tří kluků a tyto dvě charakteristiky mě nejvíce vystihují a zaměstnávají.

Představíte nám Vaši tvorbu z kamene? Co všechno vyrábíte?

Ve své tvorbě se zabývám drahými kameny pro zakázky od zlatníků a šperkařů, spolupracuji s nimi a vytvářím jim “kameny na míru” pro jejich šperky.

Zpracovávám drahé kameny od surových kousků pro své vlastní návrhy, a hlavně se zabývám kameny NE-drahými, plážovými oblázky, říčními kameny, které přetvářím na šperky a bytové dekorace a ty především daly vznik mé značce Mihulli.

ROZHOVOR: Mihulli Vás provede světem kamenů
Zdroj: Mihulli

Kdy jste začala s tvořením z kamene a co Vás k tomu vedlo?

Po škole jsem se řemeslu nezačala hned věnovat, ale chvíli jsem cestovala. Nějaké roky jsem žila v Londýně, a pak jsme se s mým přítelem, dnes již manželem, přestěhovali na Sicílii. Tam jsem krátkou dobu pracovala v řeznictví a později v baru a dennodenně tahala z pláží domů plné kapsy krásných oblázků, které mi učarovaly.

Postupně jsem si ve sklepě domku, který jsme si v Capri Leone pořídili zřídila malou dílnu a začala jsem svou tvorbu sdílet na internetu. Postupem si práce s kameny žádala stále více času a soustředění, a tak jsem se zkusila živit pouze svou tvorbou. Naštěstí se povedlo!

Mihulli je Vaše práce a nebo koníček?

Mihulli je v současné době práce na okraji rodičovské dovolené. Ale kdysi byla mou hlavní náplní a doufám, že tak bude i za rok, až mi poslední dítko nastoupí do školky.

ROZHOVOR: Mihulli Vás provede světem kamenů
Zdroj: Mihulli

Čím se inspirujete při tvoření?

Samotnými kameny, ideálně je nechávám v co nejméně opracované podobě, nebo takovém tvaru, který podtrhne jejich kresbu. A pak také běžnými denními okamžiky, sny a představami.

Čím jsou podle Vás vaše výrobky jedinečné?

Nevím, zda jsou přímo jedinečné, spíš myslím, že je to jen jiný pohled na obyčejné věci. Ale doufám, že jsem si během let našla svou cestu v oboru, po které mě stále baví jít.

Jsou výrobky, které tvořím roky stále týmž způsobem a stále mě těší a mohu se kochat výslednou podobou, tvary a kresbou konkrétních kamenů a tím, jak výrobky vyniknou, protože nakonec je každý kámen sám o sobě unikát.

Všechny mé výrobky bych tak mohla opakovat donekonečna a vždy budou jiné, doufám, že na to jednou najdu dostatek času.

ROZHOVOR: Mihulli Vás provede světem kamenů
Zdroj: Mihulli

Přibližte nám proces, jak takové produkty z kamene vznikají?

Mé výrobky buď vzniknou na dotaz zákazníka, nebo jsou to nějaké obrazy z představ, které potřebuji ztvárnit a zhmotnit, ale nejčastěji mě vedou samotné kameny. Výrobek je v nich už nějak skrýt a já ho v nich vidím a jen se k němu broušením a rytím postupně přibližuji.

Máte do budoucna nějaké plány, rozšířit svoji tvorbu?

Plánů mám plné skicáky! Po malých krůčcích, co čas dovolí, si plním některé sny, připravuji tisky na textil, malé tisky některých kreseb, malé projekty, které mi leží v hlavě a ke kterým dozrávám.

V tyto dny věnuji hodně energie Uličce řemesel v Turnově. Nově vzniklému prostoru pro tradiční lokální řemesla, který funguje díky vstřícnému vedení města Turnova. Podílíme se na něm s několika řemeslnicemi. Každá z nás v pasáži pod turnovskou radnicí dostala svůj prostor a můžeme zde prezentovat svou práci, ale i vzájemně spolupracovat a vytvářet nové projekty a workshopy pro veřejnost.

ROZHOVOR: Mihulli Vás provede světem kamenů
Zdroj: Mihulli

Návštěvníci zde mohou nahlédnout pod ruce tvůrkyním, i si řemesla v mnohých případech lehce vyzkoušet. Baví mě interakce s okolím, povídání si se zákazníky naživo i pomáhání dětským ručkám při výrobě rytého přívěsku, který si u mne mohou zkusit. Je to pro mne velká změna oproti samostatné práci v mé domácí dílně a doufám, že se projekt bude i nadále krásně rozvíjet.

ROZHOVOR: Mihulli Vás provede světem kamenů
Zdroj: Mihulli

Vytváříte produkty z kamene i na přání – podle představ zákazníka?

Ano tvořím. Primárně nabízím rytiny na přání na hotové produkty, to jsou hlavně rytá věnování třeba na krabičky na prsteny při zásnubách. Ale snažím se vyhovět i speciálním přáním jako třeba vtisknout kamenným tvářičkám na přívěscích nějakou konkrétní podobu. Je to pro mne vždy výzva a vytržení z komfortní zóny, ale vlastně nakonec příjemná. Kamenný předmět je hned o něco osobnější a získává další příběh.

Kde se dají Vaše výrobky zakoupit?

Mou tvorbu najdete na fler.cz/mihulli, můžete mě kontaktovat i na Facebooku a na Instagramu, kde mě najdete jako idda_iddu, není to totiž pouze pracovní profil.

Naživo si mé kameny můžete osahat v Ostravě v prodejně Ty-identity a prohlédnout si mé kameny i se se mnou třeba setkat v již zmíněné ulickaremesel.cz v Turnově, kde si můžete vše osahat, vyzkoušet a třeba si i odnést vlastnoručně zhotovenou drobnou rytinu v kameni, třeba i v tom, který si sami přinesete z Vašich cest.

Chtěla by jste našim čtenářům povědět ještě něco, co jsme nezmínili?

Pokud jste dočetli až sem, tak moc děkuji za Váš čas a trpělivost! Mějte krásný den!

ROZHOVOR: Mihulli Vás provede světem kamenů
Zdroj: Mihulli
ROZHOVOR: Mihulli Vás provede světem kamenů
Zdroj: Mihulli