Frgále. Už samotné slovo evokuje nostalgické vzpomínky na babiččinu kuchyni, kde aroma domácího pečení plnilo vzduch a lásku. Tento tradiční moravský koláč je více než jen sumou svých surovin. Každá vrstva těsta, ovoce a drobenky je jako kapitola v rodinném příběhu, pečlivě předávaná z generace na generaci. Ať už je vaše oblíbená náplň tvarohová, maková, ořechová nebo ovocná, frgále jsou vždy symbolem domova, pohodlí a štěstí. Takže pokud chcete přinést kousek tepla do svého domova nebo jen potěšit své chuťové buňky, připravte si frgále podle našeho receptu. Je jednoduchý, klasický a, samozřejmě, vynikající.
1) Těsto jsem zadělala v pekárně a nechala jsem ho tam rovnou vykynout. Pak jsem těsto rozdělila na 4 díly, udělala bochánky a každý jsem rozválela jednoručním válečkem přímo na plechu na pizzu. Potřít rozšlehaným vejcem a dát náplň, péct na 180°C asi 20 min. Než vychladnou, tak rozehřeji máslo, smíchám s s mouč. cukrem a rumem a pokapu.
2) Povidla mám domácí jak jablečná tak švestková ty netečou jen do švestkových jsem přidala rum do kupovaných přidejte lžíci strouhanky.
3) Mák mletý dám misky, spařím hrnkem horkého mléka a přidám mouč. cukr nechám vychladnout. 2 tvarohy ve vaničce, 2 žloutky, cukr a 1 pudinkový prášek vanilkový smíchat.