Připravte se na objevování nového kulinářského univerza! Dnes vám představujeme univerzální omáčku, která se stane vaším spolehlivým parťákem na každém talíři. Bez ohledu na to, zda ji doplníte k masu nebo těstovinám, tato omáčka vám zaručuje neodolatelnou chuťovou symfonii.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Univerzální omáčka na maso či těstoviny
Co budeme potřebovat:
- 1,2 kg rajčat
- 700 g paprik
- 3-6 červených chilli papriček (podle jejich pálivosti)
- 100 g česneku
- 500 g červené řepy
- 500 g jablek
- 1,5 lžíce cukru (nebo podle chuti)
- 1 polévková lžíce soli (nebo podle chuti)
- 50 ml 6% octa
- 80 ml rafinovaného slunečnicového oleje
Z těchto surovin získáte 6 sklenic o objemu 500 ml omáčky.
Jak budeme postupovat:
1. Zeleninu očistěte a protáhněte ji mlýnkem na maso. Vložte je do hlubokého hrnce se silným dnem – kromě česneku (ten se přidává až ke konci vaření).
2. Přidejte sůl a cukr. Míchejte.
3. Omáčku vařte 20-22 minut od varu na mírně nižším než středním ohni za pravidelného míchání.
4. Poté přidejte prolisovaný česnek, rafinovaný slunečnicový olej a ocet. Velmi dobře promíchejte. Omáčku ochutnejte a v případě potřeby ji dosolte a/nebo doslaďte.
5. Omáčku vařte dalších 10 minut, částečně ji přikryjte pokličkou a často míchejte.
6. Pálivou omáčku přelijte do sterilizovaných sklenic a zcela je naplňte. Ihned je přikryjte sterilizovanými víčky a pevně je uzavřete.
7. Otočte je dnem vzhůru a přikryjte je teplou dekou, dokud zcela nevychladnou.
8. Výsledné plechovky uložte na skladovací místo.
Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!