Univerzální omáčka, kterou lze podávat s masem či těstovinami

Připravte se na objevování nového kulinářského univerza! Dnes vám představujeme univerzální omáčku, která se stane vaším spolehlivým parťákem na každém talíři. Bez ohledu na to, zda ji doplníte k masu nebo těstovinám, tato omáčka vám zaručuje neodolatelnou chuťovou symfonii.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Univerzální omáčka na maso či těstoviny
Zdroj: retete-usoare.eu

Univerzální omáčka na maso či těstoviny

Co budeme potřebovat:

  • 1,2 kg rajčat
  • 700 g paprik
  • 3-6 červených chilli papriček (podle jejich pálivosti)
  • 100 g česneku
  • 500 g červené řepy
  • 500 g jablek
  • 1,5 lžíce cukru (nebo podle chuti)
  • 1 polévková lžíce soli (nebo podle chuti)
  • 50 ml 6% octa
  • 80 ml rafinovaného slunečnicového oleje
Univerzální omáčka na maso či těstoviny
Zdroj: retete-usoare.eu

Z těchto surovin získáte 6 sklenic o objemu 500 ml omáčky.


Jak budeme postupovat:

1. Zeleninu očistěte a protáhněte ji mlýnkem na maso. Vložte je do hlubokého hrnce se silným dnem – kromě česneku (ten se přidává až ke konci vaření).

Univerzální omáčka, kterou lze podávat s masem či těstovinami
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Přidejte sůl a cukr. Míchejte.

Univerzální omáčka, kterou lze podávat s masem či těstovinami
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Omáčku vařte 20-22 minut od varu na mírně nižším než středním ohni za pravidelného míchání.

Univerzální omáčka, kterou lze podávat s masem či těstovinami
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Poté přidejte prolisovaný česnek, rafinovaný slunečnicový olej a ocet. Velmi dobře promíchejte. Omáčku ochutnejte a v případě potřeby ji dosolte a/nebo doslaďte.

Univerzální omáčka, kterou lze podávat s masem či těstovinami
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Omáčku vařte dalších 10 minut, částečně ji přikryjte pokličkou a často míchejte.

Univerzální omáčka, kterou lze podávat s masem či těstovinami
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Pálivou omáčku přelijte do sterilizovaných sklenic a zcela je naplňte. Ihned je přikryjte sterilizovanými víčky a pevně je uzavřete.

Univerzální omáčka, kterou lze podávat s masem či těstovinami
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Otočte je dnem vzhůru a přikryjte je teplou dekou, dokud zcela nevychladnou.

Univerzální omáčka, kterou lze podávat s masem či těstovinami
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Výsledné plechovky uložte na skladovací místo.

Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!