Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na lilkové hnízda s mletým masem a sýrem v rajčatové omáčce. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Lilkové hnízda s mletým masem a sýrem v rajčatové omáčce
Co budeme potřebovat:
- 6 lilků
- 30 g sýra
- 250 g mletého masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl a černý pepř
- bazalka nebo čerstvý koriandr
Na omáčku:
- 300 ml rajčatové šťávy nebo 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku
- 1/3 lžičky černého pepře
- 2 lžíce oleje
Jak budeme postupovat:
1. Z lilku odkrojte kůru, vložte ho mezi 2 dřevěné špejle nebo 2 nože a lilek nakrájejte na kolečka tak, abyste řezy udělali až nakonec.
2. Lilek otočte na druhou stranu a udělejte další řezy pod úhlem 45°.
3. Lilek zajistěte párátkem a položte ho na plech. Totéž proveďte se všemi lilky.
4. Připravte náplň. Cibuli a česnek nakrájejte na drobné kousky, poté nasekejte lístky bazalky nebo koriandru.
5. Přidejte ingredience k mletému masu, osolte a opepřete a dobře promíchejte.
6. Mleté maso vizuálně rozdělte na 6 dílků, vytvarujte 6 karbanátků a položte je doprostřed lilků.
7. Karbanátky posypte strouhaným sýrem.
8. Připravte omáčku. Rajčatovou šťávu smíchejte s jemně nasekaným česnekem, černým pepřem a olejem.
Tip. Pokud použijete 2 lžíce rajčatového protlaku, smíchejte ho s 250 ml vody a nezapomeňte omáčku osolit.
9. Lilky přelijte omáčkou a vložte pánev do trouby předehřáté na 180 °C na 30-35 minut, dokud nebude maso hotové. Během vaření lilek přelévejte lžící omáčkou z pánve.
Lilek položte na talíř, odstraňte párátko a podávejte. Můžete je navíc posypat sýrem a ozdobit zeleninou.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na lilkové hnízda s mletým masem a sýrem v rajčatové omáčce i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také zapečené cibulky plněné mletým masem – recept, který stojí za vyzkoušení.