Říká se, že dobré jídlo upevňuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu originálního a sladkého? Tento dnešní recept na ořechový zákusek plněný jemným krémem s karamelizovanými vlašskými ořechy, je tím pravým. Se šálkem kávy si budete připadat jako na obláčku. Sladkou tečku v podobě chutného zákusku ocení všichni.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Ořechový zákusek plněný jemným krémem s karamelizovanými vlašskými ořechy
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 200 g vlašských ořechů
- 50 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 5 vaječných bílků
- 150 g cukru
Krém:
- 5 žloutků
- 60 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 30 ml mléka
- 50 g bílé čokolády
- 150 g měkkého másla
Poleva:
- 200 ml smetany (33 % tuku)
- 40 g cukru
- 200 g smetanového sýra
Na karamelizované vlašské ořechy:
- 50 g cukru
- 100 g vlašských ořechů
Jak budeme postupovat:
1. Vlašské ořechy dejte do mixéru, rozemelte je a přendejte do mísy, přisypte mouku, prášek do pečiva – promíchejte lžící.
2. Do druhé mísy dejte bílky a vyšlehejte je do krásné jemné bílé pěny, přimíchejte mleté vlašské ořechy – promíchejte metličkou.
3. Připravte si kulatou formu na pečení o průměru 24 cm a dejte do ní těsto, které pěkně rozetřete.
4. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C.
5. Do jiné mísy dejte žloutky, přisypte cukr, vanilkový cukr – vyšlehejte, poté přilijte mléko – pokračujte v šlehání.
6. Mísu postavte na hrnec s vodou – míchejte a vařte, dokud nezhoustne, pak přidejte nalámanou bílou čokoládu – rozmíchejte, poté přidejte měkké máslo – promíchejte.
7. Po upečení těsto vyndejte z obruče, rozdělte na 2 díly a jeden díl opět vložte do obruče.
8. Naneste krém, přiložte druhou část těsta, postup zopakujte, přikryjte potravinovou fólií a umístěte na 4 hodiny do lednice.
9. Do hrnce nasypte cukr a vařte ho na mírném ohni, dokud nezkaramelizuje a pak přidejte vlašské ořechy. Po zkaramelizování je přendejte na pečicí papír a nožem je rozdrtě.
10. Smetanu 33% nalijte do mísy, přisypte cukr – vyšlehejte do pěkné hladké pěny, poté přidejte smetanový sýr – pokračujte ve šlehání.
11. Těsto s krémem vyjměte z obruče, ozdobte krásnou jemnou bílou polevou a posypejte karamelizovanými vlašskými ořechy.
12. Ořechový zákusek plněný jemným krémem s karamelizovanými vlašskými ořechy podávejte hlavně s velkou láskou, radostí a dobrým pocitem, jak jste to perfektně zvládli.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!