Místo chipsů při sledování filmů: Křupavé sýrové sušenky!

Zapomeňte na obvyklé filmové svačiny a dejte svým chuťovým pohárkům nový rozměr zábavy! Představujeme vám perfektní alternativu k tradičním chipsům – křupavé sýrové sušenky. Tyto malé kousky rozkoše jsou připraveny výhradně pro vaše filmové chvilky a slibují vám nejen neodolatelnou chuť, ale i nový způsob, jak si užít každý okamžik filmového dobrodružství.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Místo chipsů při sledování filmů: Křupavé sýrové sušenky!
Zdroj: retete-usoare.eu

Křupavé sýrové sušenky

Co budeme potřebovat:
  • jedno střední vejce
  • 100 ml vody
  • 50 ml rafinovaného slunečnicového oleje (5 polévkových lžic)
  • 150 g sýra min. 45 %
  • 0,5-1 čajová lžička soli (v závislosti na slanosti sýra)
  • koření – podle chuti (my jsme použili 1 lžičku provensálských bylinek a 1 lžičku granulovaného česneku)
  • přibližně 250 g mouky
  • jednu lžičku prášku do pečiva
  • ½ lžičky cukru (nepovinné)
  • 2 lžíce sezamových semínek (nepovinné)

Všechny ingredience musí být studené!


Jak budeme postupovat:

1. Vejce rozbijte do hluboké mísy. Přidejte vodu, rafinovaný slunečnicový olej, cukr, sezamová semínka, sůl a koření podle chuti. Míchejte metličkou do hladka.

Křupavé sýrové sušenky
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Přidejte nastrouhaný sýr. Promíchejte, aby se spojily.

Křupavé sýrové sušenky
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Postupně přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Těsto nejprve promíchejte stěrkou, poté ho prohněťte rukama. Mělo by být měkké a nelepivé. Nehněťte příliš dlouho, abyste získali vrstvené sušenky (jen dokud se mouka zcela nerozpustí). Pokud se těsto hněte příliš dlouho, sušenky budou tvrdé.

Křupavé sýrové sušenky
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Přikryjte těsto čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ho 10 minut “odpočívat”.

5. Těsto rozdělte na 2 přibližně stejné části.

Křupavé sýrové sušenky
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Každý kousek těsta vyválejte do obdélníkového tvaru o tloušťce 1-2 mm. Čím je tenčí, tím jsou sušenky křupavější.

Křupavé sýrové sušenky
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Okraje těsta uhlaďte a vykrajujte sušenky: buď nožem, nebo různými tvary.

8. Sušenky položte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud chcete, můžete je propíchnout vidličkou a posypat solí.

Křupavé sýrové sušenky
Zdroj: retete-usoare.eu
Křupavé sýrové sušenky
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Sušenky pečte 10-15 minut dozlatova v troubě předehřáté na 190 °C, plech položte na horní prostřední polici.

Křupavé sýrové sušenky
Zdroj: retete-usoare.eu
Křupavé sýrové sušenky
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Nechte sušenky vychladnout.

11. Pak je s velkým potěšením podávejte! Jsou velmi vrstevnaté, křehké, křupavé a vůbec ne tvrdé. Mají intenzivní chuť a sýrovou příchuť.

Křupavé sýrové sušenky
Zdroj: retete-usoare.eu
Křupavé sýrové sušenky
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme vám a vašim blízkým dobrou chuť!