Zapomeňte na obvyklé filmové svačiny a dejte svým chuťovým pohárkům nový rozměr zábavy! Představujeme vám perfektní alternativu k tradičním chipsům – křupavé sýrové sušenky. Tyto malé kousky rozkoše jsou připraveny výhradně pro vaše filmové chvilky a slibují vám nejen neodolatelnou chuť, ale i nový způsob, jak si užít každý okamžik filmového dobrodružství.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Křupavé sýrové sušenky
Co budeme potřebovat:
- jedno střední vejce
- 100 ml vody
- 50 ml rafinovaného slunečnicového oleje (5 polévkových lžic)
- 150 g sýra min. 45 %
- 0,5-1 čajová lžička soli (v závislosti na slanosti sýra)
- koření – podle chuti (my jsme použili 1 lžičku provensálských bylinek a 1 lžičku granulovaného česneku)
- přibližně 250 g mouky
- jednu lžičku prášku do pečiva
- ½ lžičky cukru (nepovinné)
- 2 lžíce sezamových semínek (nepovinné)
Všechny ingredience musí být studené!
Jak budeme postupovat:
1. Vejce rozbijte do hluboké mísy. Přidejte vodu, rafinovaný slunečnicový olej, cukr, sezamová semínka, sůl a koření podle chuti. Míchejte metličkou do hladka.
2. Přidejte nastrouhaný sýr. Promíchejte, aby se spojily.
3. Postupně přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Těsto nejprve promíchejte stěrkou, poté ho prohněťte rukama. Mělo by být měkké a nelepivé. Nehněťte příliš dlouho, abyste získali vrstvené sušenky (jen dokud se mouka zcela nerozpustí). Pokud se těsto hněte příliš dlouho, sušenky budou tvrdé.
4. Přikryjte těsto čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ho 10 minut “odpočívat”.
5. Těsto rozdělte na 2 přibližně stejné části.
6. Každý kousek těsta vyválejte do obdélníkového tvaru o tloušťce 1-2 mm. Čím je tenčí, tím jsou sušenky křupavější.
7. Okraje těsta uhlaďte a vykrajujte sušenky: buď nožem, nebo různými tvary.
8. Sušenky položte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud chcete, můžete je propíchnout vidličkou a posypat solí.
9. Sušenky pečte 10-15 minut dozlatova v troubě předehřáté na 190 °C, plech položte na horní prostřední polici.
10. Nechte sušenky vychladnout.
11. Pak je s velkým potěšením podávejte! Jsou velmi vrstevnaté, křehké, křupavé a vůbec ne tvrdé. Mají intenzivní chuť a sýrovou příchuť.
Přejeme vám a vašim blízkým dobrou chuť!