Vítejte v kulinářském dobrodružství, které vám představí nekonvenční, ale neskutečně chutnou rajčatovou marmeládu. Tento recept je ideální pro všechny, kteří milují experimentování v kuchyni a chtějí proměnit obyčejná rajčata v lahodnou a všestranně použitelnou marmeládu. Kromě toho je to skvělý způsob, jak zužitkovat sezónní rajčata.
Recept na rajčatovou marmeládu:
Co budeme potřebovat:
- 3 kg rajčat
- 1 kg + 1 hrnek cukru krystal
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 3 sáčky Gelfixu 2:1
- 2 lžičky kyseliny citronové
- 1/2 hrnku tuzemáku (rumu)
Jak budeme postupovat:
1) Rajčata nakrájíme na kousky a dáme vařit na mírném ohni po dobu jedné hodiny.
2) Po hodině rajčata rozmixujeme a propasírujeme.
3) Propasírovanou směs znovu vložíme do hrnce a vaříme pomalu další hodinu.
4) Do rajčatové směsi přidáme kyselinu citronovou.
5) Gelfixy smícháme se 6 lžícemi cukru a přidáme do rajčat. Vaříme jednu minutu (začít počítat, až směs začne bublat).
6) Přidáme vanilkový cukr, zbytek cukru krystal a rum. Vaříme dalších 5 minut (opět počítat, až směs začne bublat).
7) Odebíráme případnou pěnu a směs nalijeme do čistých a suchých skleniček.
8) Skleničky zavíčkujeme a na 5 minut je otočíme na víčko.