Znáte ten pocit, když jste unaveni z klasických omáček a hledáte něco nového? Máme pro vás tu správnou odpověď: Cuketová omáčka! Tento univerzální doplněk je skvělý nejen k těstovinám, ale i k rýži, bramborám a masu. Recept je tak snadný, že ho zvládnete i jako úplní začátečníci v kuchyni. Pojďme do toho!
Co budeme potřebovat:
- 1 kg cuket bez semen
- 1 kg paprik různé, bez semen
- 700 g cibule
- 700 g mrkve
- 500 g rajčat
- 500 ml kečupu (sladký nebo ostrý)
- 1 ks sladké chilli omáčky
- 3 ks větší balení rajčatový protlak
- 6 pl sójovky
- 6 pl worcester omáčky
- 2 pl cukru
- 1 pl soli
- Česnek podle chuti
- 100 až 150 ml oleje (řepkový, slunečnicový)
Jak budeme postupovat:
1) Nakrájíme všechnu zeleninu na kostičky.
2) Na oleji zesklovatíme cibuli.
3) Přidáme zeleninu, osolíme a restujeme 15 minut.
4) Vmícháme ostatní ingredience a provaříme.
5) Nalijeme omáčku do sterilních sklenic, zavíčkujeme a sterilizujeme při 80°C asi 15 minut.
6) Opatrně vyndáme sklenice, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.