Nikdo z nás nemá rád koláče se suchým těstem. Proto Vám přinášíme recept, který polechtá Vaše chuťové buňky. Z vláčného těsta nakonec vznikne báječný čokoládový dort s pudinkovým vanilkovým krémem. Připravíte ho velmi snadno.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vláčný čokoládový dort s vanilkovým krémem:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 100 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- 190 g mouky
- 2 lžíce kakaového prášku
- 2 lžičky prášku do pečiva
Na krém:
- 2 vejce
- 200 g cukru
- jeden sáček vanilkového pudinkového prášku (40 g)
- 3 lžíce mouky
- 600 ml mléka
- 200 ml smetany ke šlehání min. 30 %
- 150 g másla
Na polevu:
- 200 g hořké nebo mléčné čokolády
- 60 g másla
- 50 ml mléka
Ostatní:
- mléko – na podlití
Jak budeme postupovat:
Připravte krém:
1) Vejce a cukr vyšlehejte mixérem dohladka.
2) Přidejte vanilkový pudinkový prášek a mouku. Velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky.
3) Přidejte mléko. Velmi dobře promíchejte.
4) Směs přelijte do hrnce se silným dnem. Za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 60 sekund od okamžiku, kdy se objeví první bublinky. Měla by zhoustnout.
5) Přikryjte ji potravinovou fólií tak, aby přišla do přímého kontaktu s povrchem. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
6) Změklé máslo (při pokojové teplotě) šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 3-4 minuty, dokud není nadýchané a bělavé.
7) Postupně (ve 3-4 fázích) vmíchejte uvařenou a vychladlou smetanu a pokaždé promíchejte do hladka.
8) Smetanu ke šlehání (studenou, právě vyndanou z lednice) šlehejte mixérem, dokud se neobjeví měkké špičky. Vmíchejte ji do krému pomocí mixéru na nízké otáčky.
Připravte těsto:
1) Vejce, cukr a vanilkový cukr šlehejte mixérem na vysoké otáčky 7-10 minut, dokud nebudou nadýchané, vláčné a bělavé.
2) Vmíchejte rafinovaný slunečnicový olej. Smíchejte mixérem na nízké otáčky.
3) Přidejte prosátou mouku spolu s práškem do pečiva a kakaovým práškem. Smíchejte mixérem při nízkých otáčkách. Měli byste mít hladké těsto bez hrudek.
4) Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.
5) Těsto pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
6) Nechte zcela vychladnout. Pak ho vyjměte z plechu, oddělte od pečicího papíru a rozkrojte na 2 stejné díly (podélně).
Sestavte dort:
1) Spodní desku položte na talíř nebo zpět na tác, ve kterém jste ji pekli. Namočte ji do studeného mléka pomocí lžíce nebo silikonového kartáče. Vyrovnejte ji pomocí odnímatelných bočnic pánve nebo nastavitelného rámu.
2) Polovinu krému rovnoměrně rozetřete na připravenou desku.
3) První vrstvu krému přikryjte druhou vrstvou. Zalijte mlékem. Poté rovnoměrně rozetřete zbývající krém po povrchu.
4) Koláč nechte 60 minut v chladničce.
Připravte polevu:
1) Do žáruvzdorné misky dejte nalámanou čokoládu, máslo a mléko. Zahřívejte je ve vodní lízni dokud se čokoláda úplně nerozpustí a nespojí.
2) Nechte polevu mírně vychladnout a poté ji rovnoměrně rozetřete po povrchu dortu.
3) Dort uložte přes noc do chladničky.
4) Poté ji tenkým nožem oddělte od boků pánve nebo nastavitelného rámu a vyjměte ji.
5) Dort s velkou chutí naporcujte a podávejte!
Přejeme vám a vašim blízkým dobrou chuť!