ROZHOVOR: Originální, ručně šitá, česká móda Semtele

Pokud máte rádi kreativní nápady stejně jako my, připravili jsme si pro Vás jako poděkování krátký rozhovor. Rádi bychom našim čtenářům nabídli kousek uměleckého vnímání od profesionálů v tomto oboru, a zároveň podpořili jejich tvorbu.

Rádi bychom Vám představili značku Semtele, která vyniká svou ručně dělanou textilní tvorbou. Stojí za ní šikovná Tina, která s neustálou chutí tvořit, šije oblečení pro malé i velké. Nahlédněte s námi do jejích krásných “čistých” kousků.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Originální, ručně šitá, česká móda Semtele
Zdroj: Semtele

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Ahoj, jsem Tina a pod mojí značkou SEMTELE šiju různé hadříky pro malé i velké.

Můžete nám představit svou tvorbu? Co všechno děláte?

Primárně se věnuji šití oblečení. Vyrábím šaty, overaly, kalhoty, trička. Nyní v létě jako materiál hodně frčí len. V letních parnech je velmi pohodlný a moje zákaznice výrobky z něj milují.

Jak dlouho se věnujete výrobě textilních výrobků a co Vás k tomu vedlo?

X let. Mám neustálé nutkání něco tvořit. Začala jsem tím, že jsem šila nejdříve oblečení pro sebe, a následně pro svoji dceru.

Postupně se mi začalo dostávat komplimentů od přátel i náhodných kolemjdoucích s otázkou, odkud mám tak hezké šaty. Slovo dalo slovo a první moji zákazníci byli rázem tu.

ROZHOVOR: Originální, ručně šitá, česká móda Semtele
Zdroj: Semtele

Semtele je Vaše práce nebo záliba?

Stále především záliba. Ještě se pouze šitím neuživím, i když bych moc chtěla. Zakázek však v poslední době dost přibývá, tak uvidíme, jaká bude situace za rok.

Z jakých materiálů jsou Vaše výrobky vyrobeny?

Snažím se používat především lokální materiály. Jak jsem zmiňovala výše, hodně teď v létě frčí len. Šatů a overalů jsem letos ušila už desítky a mým zákaznicím doporučuji volit výrazné barvy.

Co Vás inspiruje při tvorbě?

Sleduji hodně lidí, kteří se šitím zabývají na Instagramu. Spousta z nich jsou menší výrobci a vývojáři střihů. Jakmile se mi nějaký střih zalíbí, hned ho koupím a přemýšlím, které zákazníci by to v něm nejvíc slušelo.

ROZHOVOR: Originální, ručně šitá, česká móda Semtele
Zdroj: Semtele

Jaká je péče o Vaše textilní výrobky?

Nic zvláštního. Vše je vždy uvedeno na etiketě. Doporučuji však prát na co nejšetrnější program, pokud oděv není silně znečištěný. Aby ty krásné látky, které s mými zákaznicemi vybíráme, nedostávaly moc kapky.

Čím je podle Vás vaše značka oblečení výjimečná?

Na tohle by pravděpodobně lépe odpověděly moje zákaznice. Já sama se však nebojím výrazných barev a co se týče střihů, vybírám spíše v zahraničí – od malých a mladých výrobců. Díky tomu se šaty ode mě liší od většiny těch, které můžete vidět na ženách, jež mými zákaznicemi zatím nejsou. Heslo, kterého se snažím držet je, že v jednoduchosti je krása – less is more.

ROZHOVOR: Originální, ručně šitá, česká móda Semtele
Zdroj: Semtele

Můžete nám přiblížit výrobní proces jednoho z Vašich výrobků?

Zrovna nedávno jsem takový proces popsala v jednom mém postu na Instagramu: https://www.instagram.com/reel/Ct9zviVObJp/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Co má u Vašich zákazníků největší úspěch?

V létě jsou to již zmiňované lněné oděvy. Overaly pro prcky a jejich maminky.
V chladnější obdobích se pak prodává moje kolekce ze softshellu. Vždycky mě štvalo, že bunda pro děti se v mainstreamové produkci neobejde bez vzorů, které jasně dávají najevo, co je určené pro holky a co pro kluky.

Softshellové bundy a kalhoty ode mě jsou jednoduché, funkční v řekla bych zajímavých barevných kombinacích a myslím, že i genderově neutrální.

ROZHOVOR: Originální, ručně šitá, česká móda Semtele
Zdroj: Semtele

Vytváříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

Ano, to především. Nemám ještě prostor na to, abych mohla šít na sklad, takže ihned k dispozici mám pouze pár kousků. Většina mých zakázek vzniká tak, že nová zákaznice vidí na někom moji věc, případně si mojí tvorby všimne na sociálních sítích, a následně mě kontaktujte s tím, že by chtěla něco podobného. Vyslechnu všechna přání a pustíme se do toho.

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svojí tvorbu?

Hodně mě baví oblečení pro nejmenší. Po tom, co jsem zjistila, jak za mě nevkusné a nekvalitní oblečení se pro malé děti vyrábí v běžné konfekci, řekla jsem si, že to chci změnit.

Zároveň mě baví to, co nyní dělám pro svoje dospělé zákaznice, a to jsou zatím věci, kterým bych se chtěla věnovat nejvíce.

ROZHOVOR: Originální, ručně šitá, česká móda Semtele
Zdroj: Semtele

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

semtele.com
facebook.com/semtele
instagram.com/semtele/

Chtěla byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Musím se přiznat, že i já si sem tam něco koupím v řetězcích jako je H&M nebo Primark. Snažím se to však omezit, jak to jen jde. Je to totiž špatné ze všech stran – je to pouze levné a to je to, proč tam všichni chodíme.

Nebojte se prosím oslovit menší lokální tvůrce. Možná vás překvapí, že líbivá věc, kterou nemá nikdo jiný než vy, nemusí stát majlant. Vždyť za zeptání, co by stálo to, či ono, nic nedáte.

Je to pravda odvěká, že šaty dělaj člověka. A v Hmku vám nesplní vaše přání a opravdu s vámi nevymyslí šaty, které by reflektovaly vaši osobnost.

ROZHOVOR: Originální, ručně šitá, česká móda Semtele
Zdroj: Semtele
ROZHOVOR: Originální, ručně šitá, česká móda Semtele
Zdroj: Semtele