Lahodný borůvkový a meruňkový koláč s tvarohem je dokonalou sladkou pochoutkou, která osloví nejen milovníky ovoce, ale i všechny, kdo mají rádi křehké a chutné pečivo. Jeho příprava je jednoduchá, a proto je ideálním receptem na víkendové odpoledne nebo na slavnostní příležitosti. Různé vrstvy – od kváskového těsta přes tvarohovou náplň až po drobenku – vytvářejí komplexní chuťový zážitek.
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 350g polohrubé mouky
- 350g hladké mouky
- 120g rozpuštěného másla
- 1 kvasnice (droždí)
- 300ml mléka
- 120g cukru krupice
- 3 žloutky
- Citronová kůra
- Trochu rumu
- 1 vanilkový cukr
Pro náplň:
- Tvaroh
- 1 vejce
- 100ml šlehačky
- 3 lžíce cukru
- Trochu pudinkového prášku
- Trochu citronové kůry
Pro drobenku:
- 80g rozpuštěného másla
- 80g cukru
- 200g polohrubé mouky
Jak budeme postupovat:
1) Příprava kvásku: Smíchejte všechny suroviny pro těsto a pomocí kvásku zadělejte těsto. Nechte kynout.
2) Příprava náplně: V míse smíchejte tvaroh, vejce, šlehačku, cukr, pudinkový prášek a citronovou kůru. Ušlehejte do hladka.
3) Příprava drobenky: Na mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte cukr a nakonec mouku. Trochu osmahněte, dokud se nevytvoří drobenka.
4) Montáž koláče: Na vymazaný plech vyložte vykynuté těsto. Na těsto nanesete tvarohovou náplň a poklaďte ovoce (borůvky a meruňky).
5) Posypání drobenkou: Drobenku rovnoměrně posypte na vrch koláče.
6) Pečení: Koláč pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů celsia po dobu 25 minut.
Tento koláč je výbornou volbou pro každou slavnostní tabuli nebo prostě jako delikátní svačinu. Dobrou chuť!