Opět je před námi krásně slunečný víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco moučného a sladkého. Tento recept na chutné měkké buchty si zajistě ihned všichni zamilují. Ideální k odpolední kávě nebo čaji!
Chutné měkké buchty
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 225 ml mléka
- 6 g čerstvé droždí
- 250 g mouky
- 1/3 lžičky
- 50 g cukru
- 0,5 lžičky vanilkový cukr
- 1 vejce
- 30 g másla
Plnění:
- 1 žloutek
- 10 g cukru
- 1 lžíce škrobu
- citronová kůra z 1 citronu
- 10 g másla – pokojové teploty
Na potíraní:
- 1 žloutek s mlékem
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Zahřejte mléko na pokojovou teplotu a rozpusťte v něm čerstvé droždí, následně prosejte mouku, přisypejte sůl, cukr, vanilkový cukr a rozklepněte vejce – promíchejte rukama a vytvořte těsto.
2. Do těsta ukryjte máslo – pokračujte v hnětení, nechejte máslo v těstě rozpustit a hrudku uložte na 45 minut na teplé místo.
3. V míse smíchejte žloutek, krystalový cukr a škrob – míchejte, dokud se zrnka cukru nerozpustí. Kůru z citronu není třeba nakrájet, stačí ji přidat do mléka a přivést k varu a pak ji můžete vyjmout.
4. Směs žloutku a cukru vlijte do mléka – vařte do zhoustnutí, potom přidejte máslo – pokojové teploty a nechejte vychladnout, nakonec směs přilijte do krému a uložte zpět do lednice.
5. Těsto rozválejte do obdélníkového tvaru a nakrájejte ho na stejné proužky široké 5-6 cm. Každý proužek naříznete uprostřed středu – vytvarujte copánky a nechejte je 20 minut kynout.
6. Do otvorů mezi copánky nalijte krém a potřete je žloutkem smíchaným s mlékem, aby krásně zezlátly a pečte je v předehřáté troubě 15 minut při 180 °C.
7. Po upečení je ještě posypejte moučkovým cukrem a podávejte je hlavně s láskou a úsměvem na tváří.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!