Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na jablečný koláč s drobenkou, je tím pravým. Chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin.
Jablečný koláč s drobenkou
Co budeme potřebovat:
Náplň:
- 2 jablíčka
- citronovou šťávu z 0,5 citronu
- 1 lžíce cukru
- skořice – podle chuti
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce meruňkový džem
Těsto:
- 1 vejce
- kůru z 1 pomeranče
- špetka soli
- 60 g cukru
- 60 g másla
- 2 lžíce pomerančová šťáva
- 240 g hladké mouky
- 1 lžička prášek do pečiva
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Náplň: Oloupaná jablíčka nakrájejte nadrobno, pokapejte je citronovou šťávou, posypejte cukrem a skořicí, pak přidejte máslo – na mírném ohni poduste doměkka.
2. Následně přidejte meruňkový džem – promíchejte a ještě několik minut povařte a nechejte vychladnout.
3. Těsto: Vejce smíchejte s pomerančovou kůrou, solí a cukrem – směs vyšlehejte dohladka, pak přidejte máslo – promíchejte, přilijte pomerančovou šťávu – promíchejte.
4. Dále po částech přisypávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a vypracujte měkké a vláčné těsto.
5. Potom těsto rozdělte na 2 části a 1 část rozválejte na pergamenovém papíře na obdélník, druhou uložte na 30 minut zmrazit.
6. Na 1 část těsta rozetřete jablíčkovou náplň s marmeládou a posypejte strouhaným těstem, které jste měli v mrazáku.
7. Pečte ho v předehřáté troubě asi 20 minut při 180 °C.
8. Po upečení ho posypejte moučkový cukrem a podávejte ho s láskou a radostí.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!