Pokud hledáte originální nápady na předkrmy k svátečnímu stolu, jste na správném místě! Tyto rolády jsou vynikající jako předkrm a jejich příprava je velmi jednoduchá a plná pestrosti. Určitě si na nich velmi pochutnáte a jejich výsledek vás ohromí.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.5 originálních nápadů na skvělé předkrmové rolády
Recept č 1:
Roláda z červené řepy s náplní z brambor, mrkve a sledě
Co budeme potřebovat:
- 2 vařené červené řepy
- 1 středně velká vařená brambora
- 1 vařená mrkev
- 130 g solených sleďů
- 1/2 cibule
- 60 g majonézy
- čerstvý kopr
Jak budeme postupovat:
1. Položte kus alobalu s folií na čistou plochu a rozetřete na něj tenké plátky červené řepy v řadách na sebe, abyste vytvořili obdélníkový tvar. Zbylé kousky červené řepy nastrouhejte na malém struhadle a položte je na plátky.
2. Vrstvu potřete majonézou a můžete také použít zdobicí sáček.
3. Poté přidejte vrstvu brambor nastrouhaných přes velké struhadlo a potřete je majonézou.
4. Následně přidejte nastrouhanou mrkev, také potřete majonézou.
5. Do středu těsta položte podélně 2 řady plátků sledě. Vedle nich položte řadu nadrobno nakrájených cibulí a posypte je malými lístky kopru.
6. Srolujte do ruličky, přičemž použijte spodní fólii a vzniklou roládu zabalte do alobalu a dejte na 30 minut do lednice.
7. Potom ji vyjměte na talíř, nakrájejte na kousky a ozdobte kopečky majonézy a lístky kopru – roláda se je krasně barevná!
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!
Recept č. 2:
Špenátová roláda s tvarohovou náplní a lososem
Co budeme potřebovat:
- 160 g čerstvého špenátu
- 1/2 lžičky soli
- 3 žloutky
- 3 bílky
Pro náplň:
- 280 g tvarohu
- 1,5 lžičky citronové šťávy
- 200 g lososa
Jak budeme postupovat:
1. Čerstvý špenát nasekejte nožem a poté ho přendejte do hluboké mísy. Pokud používáte mražený špenát, nechte ho rozmrazit a dobře z něj vymačkejte tekutinu.
2. Oddělte bílky od žloutků a do mísy přidejte žloutky, poté ingredience osolte a rozmixujte je pomocí stolního mixéru dohladka.
3. Bílky šlehejte v samostatné míse mixérem, dokud se nevytvoří měkké špičky. Postupně ve dvou fázích přimíchejte špenát a jemně míchejte krouživými pohyby směrem zdola nahoru.
4. Směs rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a vymazaný trochou rostlinného oleje. Pečte 10 minut v předehřáté troubě 180 °C.
5. Mezitím si připravte náplň: Vmíchejte do ní tvaroh s citronovou šťávou a jemně promíchejte lžící.
6. Vyjměte těsto z trouby a potřete ho tvarohovým krémem.
7. Na povrch položte plátky lososa a těsto srolujte do kompaktní rolády.
8. Vzniklou roládu zabalte do pečicího papíru a dejte na 1 hodinu do lednice.
9. Potom ji vyberte z lednice, nakrájejte na kousky a podávejte ji s velkou láskou a potěšením!
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!
Recept 3:
Roláda z červené řepy s nakládanou okurkou a náplní ze sleďů
Co budeme potřebovat:
- 1 vařená červená řepa (250 g)
- 3 žloutky
- 3 bílky + 1/2 lžičky cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 80 g mouky
- 1 lžička soli
Pro náplň:
- 300 g smetanového sýra
- 1/2 větvičky kopru
- 3 nakládané okurky
- 200 g solených sleďů
Jak budeme postupovat:
1. Uvařenou červenou řepu nastrouhejte na velkém struhadle.
2. Oddělte bílky od žloutků, pak žloutky přidejte do mísy s červenou řepou a bílky přendejte do samostatné mísy.
3. Do mísy s řepou přisypejte sůl a přilijte olivový olej – promíchejte, poté přisypejte mouku – znovu promíchejte dohladka.
4. Bílky vyšlehejte mixérem na vysoké otáčky do pěny, poté k nim přisypejte cukr a pokračujte v míchání ingrediencí.
5. Přeneste 1/3 bílkové pěny do mísy s řepou a stěrkou ji jemně promíchejte. Potom postupně vmíchejte zbývající pěnu a směs by měla zůstat nadýchaná.
6. Směs přeneste na plech vyložený pečicím papírem a vymazaný trochou rostlinného oleje. Rovnoměrně je rozetřete, vložte plech do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 minut.
7. Připravte náplň: Do směsi vmíchejte smetanový sýr, jemně nasekaný kopr a jemně nastrouhanou okurku – lžící jemně promíchejte.
8. Po upečení těsto vyjměte z trouby a potřete ho náplní.
9. Na okraj těsta položte dvě řady plátků sledě a srolujte je do kompaktní rolády.
10. Roládu zabalte do pečicího papíru a dejte ji na 1 hodinu do lednice.
11. Potom ji vyberte z lednice, nakrájejte na kousky a podávejte ji s velkou láskou a potěšením!
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!
Recept č. 4:
Mrkvová roláda se sýrovou náplní
Co budeme potřebovat:
- 600 g mrkve
- 2-3 lžíce slunečnicového rostlinného oleje
- 10 g másla
- 5 žloutky + 1/2 mletý černý pepř
- 5 bílky + 1 lžička soli
Pro náplň:
- 300 g sýra
- 3-4 stroužky česneku
- 3-4 lžíce majonézy
Jak budeme postupovat:
1. Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji přes malé struhadlo do hluboké mísy.
2. Rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a 10 g másla, přidejte nastrouhanou mrkev a 15 minut ji pod pokličkou na středním plameni restujte do změknutí. Pravidelně míchejte, aby se nepřipálila a poté ji přendejte do mísy a nechte mírně vychladnout.
3. Oddělte bílky od žloutků a žloutky dejte do mísy s mrkví, dochuťte je mletým černým pepřem a směs promíchejte.
4. Do mísy s bílky přidejte lžičku soli – šlehejte je mixérem při vysokých otáčkách 5 minut, dokud nezískáte pevnou a napěněnou směs.
5. Do mrkvové mísy vmíchejte bílky ve dvou fázích a jemně promíchejte stěrkou, aby vznikla hladká a nadýchaná směs.
6. Směs přeneste na plech vyložený pečicím papírem a vymazaný trochou rostlinného oleje. Rovnoměrně je rozetřete, pak vložte plech do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 minut.
7. Příprava náplně: Nastrouhejte sýr na malém struhadle do hluboké mísy, poté přidejte rozdrcený česnek a majonézu – lžící míchejte dohladka.
8. Vyjměte těsto z trouby, potřete ho náplní a srolujte do kompaktní rolády.
9. Roládu zabalte do pečicího papíru a dejte na 1 hodinu do lednice.
10. Potom ji vyberte z lednice, nakrájejte na kousky a podávejte ji s velkou láskou a potěšením!
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!
Recept č. 5:
Sýrová roláda s náplní z taveného sýra a krabími tyčinkami
Co budeme potřebovat:
- 3 vejce
- 1 mrkev
- 300 g sýra
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1/2 lžičky soli
Pro náplň:
- tavený sýr (3 kusy)
- 240 g krabích tyčinek
- 2 stroužky česneku
- půl větvičky kopru
- 2 lžíce fermentované smetany
Jak budeme postupovat:
1. Vejce rozklepněte do hluboké mísy a se špetkou soli šlehejte mixérem na vysoké otáčky, dokud nebudou hladká.
2. Mrkev a sýr nastrouhejte na malém struhadle a přidejte je do mísy s vejci, poté ještě přidejte zakysanou smetanu a všechny ingredience promíchejte lžící.
3. Směs přeneste na plech vyložený pečicím papírem a vymazaný trochou rostlinného oleje. Rovnoměrně ji rozetřete, vložte plech do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 12 minut.
4. Připravte si náplň: Studený tavený sýr z lednice a krabí tyčinky nastrouhejte na malém struhadle, poté je přendejte do hluboké mísy. Mezitím nasekejte kopr a rozdrťte stroužky česneku a pak je přendejte do mísy spolu se sýrem – velmi dobře promíchejte lžící.
5. Vyjměte těsto z trouby, potřete ho vzniklou náplní a srolujte do kompaktní rolády ve tvaru rolády.
6. Roládu zabalte do pečicího papíru a dejte na 1 hodinu do lednice.
7. Potom ji vyberte z lednice, nakrájejte na kousky a podávejte ji s velkou láskou a potěšením!
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!