Čokoládová mánie! Recept na čokoládový dort s vanilkovým krémem

Pokud očekáváte návštěvu, kterou byste rádi pohostili, připravte dezert, o který se s Vámi rádi podělíme. Řeč je o čokoládovém dortu s vanilkovým krémem, jehož těsto je měkké a nadýchané. Povrch můžete na ozdobu posypat moučkovým cukrem.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Zdroj: Retete-usoare.eu

Čokoládový dort s vanilkovým krémem:

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 3 velká vejce
  • 100 g zakysané smetany 25-30 %
  • 150 ml rafinovaného slunečnicového oleje
  • 180 g cukru (nebo podle chuti)
  • 240 g mouky
  • 40 g kakaového prášku
  • 8 g prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky jedlé sody (2 g)
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 sáček vanilkového cukru

Na krém:

  • 300 ml mléka
  • 1 velké vejce
  • 70 g cukru
  • špetka soli
  • jednu lžičku vanilkového extraktu nebo jeden sáček vanilkového cukru
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 25 g másla

Ostatní:

  • moučkový cukr – na ozdobu

Jak budeme postupovat:

Připravte krém:

1) Mléko nalijte do hrnce se silným dnem a přiveďte téměř k bodu varu.

2) V hluboké míse smíchejte cukr, špetku soli a kukuřičný škrob.

3) Přidejte vejce. Míchejte metličkou do hladka.

4) Za stálého míchání vlijte do vaječné směsi polovinu horkého mléka.

5) Hrnec postavte na mírný oheň a za stálého míchání přilévejte směs z mísy do zbývajícího mléka.

6) Od okamžiku, kdy se objeví první bublinky, vařte smetanu na mírném ohni 1 minutu za stálého míchání. Měla by zhoustnout a být homogenní bez hrudek.

Zdroj: Retete-usoare.eu

7) Odstavte z ohně a pokračujte v míchání ještě 1 minutu, protože smetana je velmi horká a mohou se v ní tvořit hrudky.

8) Přidejte máslo. Míchejte.

9) Přidejte vanilkový extrakt. Míchejte.

Zdroj: Retete-usoare.eu

10) Přikryjte krém potravinovou fólií tak, aby přišel do přímého kontaktu s povrchem. Nechte zcela vychladnout.

Zdroj: Retete-usoare.eu

11) Dobře promíchejte a přeneste do zdobicího sáčku.

Zdroj: Retete-usoare.eu

Připravte těsto:

1) Vejce, cukr a sůl dejte do hluboké mísy. Smíchejte metličkou do hladka.

2) Vmíchejte vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a rafinovaný slunečnicový olej. Smíchejte do hladka.

3) Přidejte prosátou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a kakaový prášek. Velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky.

Zdroj: Retete-usoare.eu

4) Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřený trochou rafinovaného slunečnicového oleje. Rovnoměrně rozetřete.

Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Odřízněte horní část těsta a na těsto naneste krém v řádcích, které částečně ponoříte do těsta (jako na obrázcích níže). Na závěr, pokud vám zbyl krém, naneste jej na povrch stávajících linek.

Zdroj: Retete-usoare.eu
Zdroj: Retete-usoare.eu
Zdroj: Retete-usoare.eu

6) Koláč pečte 30-35 minut v troubě předehřáté na 180 °C (na prostřední polici, program zdola nahoru). Propečení zkontrolujte párátkem.

Zdroj: Retete-usoare.eu

7) Vyjměte koláč z pánve a nechte ho vychladnout na mřížce. Poté je posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Retete-usoare.eu

8) Koláč položte na talíř. Porcujte a s chutí podávejte!

Zdroj: Retete-usoare.eu
Zdroj: Retete-usoare.eu

Přejeme Vám a vašim blízkým dobrou chuť!