Pokud očekáváte návštěvu, kterou byste rádi pohostili, připravte dezert, o který se s Vámi rádi podělíme. Řeč je o čokoládovém dortu s vanilkovým krémem, jehož těsto je měkké a nadýchané. Povrch můžete na ozdobu posypat moučkovým cukrem.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládový dort s vanilkovým krémem:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 3 velká vejce
- 100 g zakysané smetany 25-30 %
- 150 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- 180 g cukru (nebo podle chuti)
- 240 g mouky
- 40 g kakaového prášku
- 8 g prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky jedlé sody (2 g)
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 sáček vanilkového cukru
Na krém:
- 300 ml mléka
- 1 velké vejce
- 70 g cukru
- špetka soli
- jednu lžičku vanilkového extraktu nebo jeden sáček vanilkového cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- 25 g másla
Ostatní:
- moučkový cukr – na ozdobu
Jak budeme postupovat:
Připravte krém:
1) Mléko nalijte do hrnce se silným dnem a přiveďte téměř k bodu varu.
2) V hluboké míse smíchejte cukr, špetku soli a kukuřičný škrob.
3) Přidejte vejce. Míchejte metličkou do hladka.
4) Za stálého míchání vlijte do vaječné směsi polovinu horkého mléka.
5) Hrnec postavte na mírný oheň a za stálého míchání přilévejte směs z mísy do zbývajícího mléka.
6) Od okamžiku, kdy se objeví první bublinky, vařte smetanu na mírném ohni 1 minutu za stálého míchání. Měla by zhoustnout a být homogenní bez hrudek.
7) Odstavte z ohně a pokračujte v míchání ještě 1 minutu, protože smetana je velmi horká a mohou se v ní tvořit hrudky.
8) Přidejte máslo. Míchejte.
9) Přidejte vanilkový extrakt. Míchejte.
10) Přikryjte krém potravinovou fólií tak, aby přišel do přímého kontaktu s povrchem. Nechte zcela vychladnout.
11) Dobře promíchejte a přeneste do zdobicího sáčku.
Připravte těsto:
1) Vejce, cukr a sůl dejte do hluboké mísy. Smíchejte metličkou do hladka.
2) Vmíchejte vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a rafinovaný slunečnicový olej. Smíchejte do hladka.
3) Přidejte prosátou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a kakaový prášek. Velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky.
4) Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřený trochou rafinovaného slunečnicového oleje. Rovnoměrně rozetřete.
5) Odřízněte horní část těsta a na těsto naneste krém v řádcích, které částečně ponoříte do těsta (jako na obrázcích níže). Na závěr, pokud vám zbyl krém, naneste jej na povrch stávajících linek.
6) Koláč pečte 30-35 minut v troubě předehřáté na 180 °C (na prostřední polici, program zdola nahoru). Propečení zkontrolujte párátkem.
7) Vyjměte koláč z pánve a nechte ho vychladnout na mřížce. Poté je posypeme moučkovým cukrem.
8) Koláč položte na talíř. Porcujte a s chutí podávejte!
Přejeme Vám a vašim blízkým dobrou chuť!