Studený vítr, vlhko, podzimní plískanice i zimní mrazíky. To všechno se mnohem lépe snáší, když je člověk zachumlaný v křesle se šálkem něčeho dobrého. Potřebujete inspiraci? Připravili jsme pro vás tipy na horké alkoholické i nealko nápoje, které zahřejí na těle i na duši. Oblíbenými recepty na svařené víno to nekončí. Připravte si domácí horkou čokoládu, svařený cider nebo irskou kávu.
Hot Apple Toddy
Kombinace jablek a whiskey nemůže zklamat. Svařený cider vylepšený voňavým bourbonem a oslazený trochou medu připomíná babiččin štrúdl a hřeje hned dvakrát. Pro děti můžete připravit nealkoholickou verzi kořeněného nápoje z jablek.
Budete potřebovat:
- 150 ml jablečného cideru
- 60 ml bourbonu
- 1 lžička medu
- plátek citronu, svitek skořice a 2 hřebíčky na ozdobu
Příprava:
V malém kastrůlku začněte pomalu zahřívat cider těsně pod bod varu. Mezitím si připravte sklenku z varného skla nebo hrneček. Na dno nalijte lžičku medu, přilijte whisky a nakonec horký cider. Promíchejte, ozdobte a vychutnejte.
Domácí horká čokoláda
Dekadentní horkou čokoládu zvládnete připravit během chvilky. Recept pracuje s čokoládovými pecičkami, ale v případě nouze poslouží i rozlámaná tabulka čokolády. Tu zvolte podle vlastní chuti – mléčnou, hořkou nebo bílou.
Budete potřebovat:
- Šálek mléka
- ¼ šálku holandského kakaa
- ¼ šálku cukru (ideálně třtinového)
- ½ šálku čokoládových peciček
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
Příprava:
Mléko (plnotučné, případně rostlinné) zahřívejte na středním výkonu plotýnky. Vmíchejte kakao s cukrem a přiveďte těsně pod bod varu. Do horké směsi přimíchejte čokoládu a důkladně rozmíchejte, dokud se zcela nerozpustí. Dochuťte pár kapkami vanilkového extraktu, vezměte si oblíbenou knížku a užijte si to.
TIP: Pro hřejivější pocit můžete přidat trochu skořice. Pro speciální příležitosti můžete hotovou čokoládu doplnit kopcem šlehačky a posypat marshmallows, lentilkami nebo kousky nasekané čokolády.
Pro alkoholickou verzi horké čokolády můžete přilít malého panáka rumu nebo whiskey. Vyzkoušejte také horkou čokoládu s pomerančem a mandlovým likérem.
Irská káva
Káva ve spojení s irskou whiskey a šlehanou smetanou patří celosvětově k nejoblíbenějším horkým koktejlům. Není vůbec složitá a tak si ji můžete dopřát i doma.
Budete potřebovat:
- 3 díly čerstvé kávy (filtr/Americano)
- 2 díly irské whiskey
- 1 díl třtinového cukru
- 2 díly vysokoprocentní smetany
- Muškátový oříšek
Příprava:
Čerstvé espresso nařeďte vodou na Americano nebo nápoj připravte z filtrované kávy. Do sklenice z varného skla nalijte whiskey, horkou kávu a přidejte cukr. Všechno dobře promíchejte. Pomocí koktejlového šejkru nebo domácího šlehače našlehejte smetanu do polotuha a přes kulatou stranu lžičky vytvořte na nápoji smetanovou vrstvu. Nastrouhejte na vrch trošku muškátového oříšku a můžete podávat.