ROZHOVOR: Barevný svět šperků Hanč

Pokud máte rádi kreativní nápady stejně jako my, připravili jsme si pro Vás jako poděkování krátký rozhovor. Rádi bychom našim čtenářům nabídli kousek uměleckého vnímání od profesionálů v tomto oboru, a zároveň podpořili jejich tvorbu.

Dnes bychom Vám rádi představili značku Hanč, která se věnuje tvorbě pestrobarevných šperků z polymerových hmot. Co se skrývá za patnáctiletou zkušeností s tímto uměním? To se dozvíte v našem článku!

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Barevný svět šperků Hanč
Zdroj: Hanč

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Krásný den. Pod značkou Hanč vyrábím ty nejbarevnější, veselé a hravé šperky z polymerových hmot.

Co všechno děláte?

V mé nabídce najdete nepřeberné množství šperků, ale nejvíce se zaměřuji na výrobu květinkových náušnic a duhových náhrdelníků.

Kdy jste začala tvořit a co Vás k tomu přimělo?

K výrobě šperků jsem se dostala úplnou náhodou. Bylo mi 17 let, studovala jsem střední školu a musela jsem v polovině ročníku ze zdravotních důvodu přerušit studium.

Čekal mě půl rok doma a nevěděla jsem jak zaplnit čas. Vždycky jsem byla spíš poletucha a sportovec než výtvarně založený kreativec, takže mě půlrok doma vůbec netěšil. Zabloudila jsem skoro omylem do výtvarných potřeb, a tam jsem se poprvé setkala s barevnými kostičkami Fima, které mě hned zaujaly! A bylo to…

ROZHOVOR: Barevný svět šperků Hanč
Zdroj: Hanč

Je HANČ Vaše práce nebo koníček?

Ano, tvorba šperků mě živí už 15 let a každý den děkuji za to, že mohu dělat to, co miluji a být pánem svého času. Pár let zpět jsem si od šperků odskočila k realizaci a otevření jedné jihočeské čajovny, to bylo na výrobu méně času. Momentálně se věnuji šperkům zase naplno.

Čím se inspirujete při tvorbě šperků?

V přírodě. Od dětství žiju na vesnici a trávím v přírodě každou volnou chvíli. Můj obor na škole byl zahradnictví, a proto tak miluji květinkové náušnice. Jakmile potkám nějaký kvítek, hned mi v hlavě běží možnosti, jak vyrobit šperk v takových barvách.

V čem si myslíte, že jsou Vaše šperky jedinečné?

Všechny šperky z mé dílny jsou ručně modelové, mám menší kolekce a každý kousek je svým způsobem originál. Málokdy používám základní odstíny polymerů, ráda si míchám vlastní barevné kombinace.

ROZHOVOR: Barevný svět šperků Hanč
Zdroj: Hanč

Další jedinečností šperků je to, že všechny náušnice jsou antialergické a mohou tak zdobit i menší parádivé holčičky, či alergiky na bižuterii. Spoustu komponentů si vyrábím sama ze zubařského drátu Osteofix, který je, co se alergií týče, sázka na jistotu.

Můžete nás seznámit s procesem, jak takové šperky vznikají?

Polymery jsou vlastně taková plastelína, která se zapéká v troubě. Na začátku musím přesně vědět, jak bude konkrétní šperk vypadat. Podle toho si namíchám barvy, a pak už jen spousta modelování.

Ať už jsou to ručně skládané květinky, nebo každičký korálek na náhrdelník, který musím vykoulet v dlaních. Pak následuje pečení, kompletování, povrchové úpravy…

ROZHOVOR: Barevný svět šperků Hanč
Zdroj: Hanč

Z jakých materiálů tvoříte šperky nejčastěji?

Jsem věrná polymerům. Miluji jejich tvárnost, kouzlení s barvami a hlavně to, že každý autor má vlastní nezaměnitelný rukopis. Málokterý materiál má takové možnosti zpracování a nenajdete dva autory, kteří by vyráběli totéž.

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svojí tvorbu?

Mám takové své stálice, které vyrábím celoročně. Ale protože v létě jezdím často na trhy, není teď moc čas na vymýšlení novinek. Nechávám si proto volnou zimu, kdy se v klidu usadím do dílny a konečně mohu zpracovat nápady, které si celý rok střádám.

Letos se mi podařilo zprovoznit druhou dílnu na milované chalupě v podhůří Novohradských hor, takový malý konec světa. Tam za mnou nápady chodí samy.
Do budoucna bych ráda pronikla do tajů keramiky. Zajímalo by mě osahat si trochu víc hlínu a hlavně dřevopal keramiky. Můj malý sen je umět si vyrábět vlastní čajové nádobí.

ROZHOVOR: Barevný svět šperků Hanč
Zdroj: Hanč

Vytváříte také šperky na přání – podle představ zákazníka?

Moc ráda. Velmi často vyrábím třeba týmové šperky, nebo vám vyšperkuji váš dresscode, že ani v pracovním stejnokroji nesplynete! A nejradši vyrábím svatební šperky na přání, pro nevěsty, které nejsou fanynky elegantních šperků a chtějí vybočit z davu.

Kde se dají Vaše výrobky zakoupit?

Mé šperky najdete na www.fler.cz/hanc. A pokud vás zajímá zákulisí z dílny, nebo nechcete přijít o žádnou novinku a rádi byste mi nahlédli pod ruce, doporučuji sledovat mě na Instagramu.

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Chtěla bych moc poděkovat za krásný rozhovor!

ROZHOVOR: Barevný svět šperků Hanč
Zdroj: Hanč
ROZHOVOR: Barevný svět šperků Hanč
Zdroj: Hanč
ROZHOVOR: Barevný svět šperků Hanč
Zdroj: Hanč
ROZHOVOR: Barevný svět šperků Hanč
Zdroj: Hanč