Dnes vám přinášíme neodolatelný recept na Tvaroháček s drobenkou – výtečný a oblíbený koláč, který okouzlí nejen vaše chuťové buňky, ale i vaše srdce. Připravený jednoduchým a snadno sledovatelným postupem, tento koláč je ideální volbou jak pro méně zkušené pekaře, tak pro ty, kteří si rádi dopřávají sladké dobroty.
Co budeme potřebovat:
- 250 g měkkého másla
- 450-500 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 120 g cukru krupice
- 3 žloutky
- Citronová kůra (z jednoho citronu)
Náplň:
- 1 kostka tvarohu
- Cca 300 ml bílého jogurtu
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- Vanilkový cukr
- 2 lžíce moučkového cukru
- Citronová šťáva (z jednoho citronu)
Další potřebné ingredience:
- Borůvková marmeláda (dle libosti)
Jak budeme postupovat:
1) Nejprve předehřejte troubu na 180 °C. Poté si připravte plech o rozměru zhruba 35×30 cm, nebo koláčovou formu o průměru 35 cm. Vystelejte ji pečícím papírem.
2) Ve velké míse smíchejte měkké máslo, polohrubou mouku, prášek do pečiva, cukr krupici, žloutky a nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujte těsto plochou lopatkou do hladké celistvé konzistence.
3) Rozdělte těsto na 2/3 a 1/3. Větší část těsta (2/3) rozetřete dlaní na dno formy a po stranách tak, aby tvořilo lehký okraj. Dále dejte formu s těstem do lednice.
4) Menší část těsta (1/3) dejte do sáčku a dejte do mrazáku, necháme tuto část těsta promrznout.
5) Mezitím připravte náplň. Rozetřete na těsto ve formě borůvkovou marmeládu. Na ni připravte tvarohovou náplň. Tvaroh v kostce smíchejte s bílým jogurtem, vanilkovým pudinkovým práškem, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Dochutíme podle chuti.
6) Počkejte, až se menší část těsta v mrazáku promrzne, a poté ji nastrouhejte.
7) Rozetřete na tvarohovou náplň nastrouhané promražené těsto.
8) Koláč pečte v předehřáté troubě přibližně 40 minut, nebo dokud nebude zlatavý. Pečení může trvat podle typu trouby.
9) Po upečení nechte koláč zcela vychladnout, až pak ho nakrájejte na požadované kousky.
Vyzkoušejte také – Prošívaná deka – lahodná buchta s jednoduchou a rychlou přípravou
Tvaroháček s drobenkou je hotov! Tento výborný a oblíbený koláč je nejen snadno připravitelný, ale také skvělým způsobem, jak si vychutnat sladkou a křupavou pochoutku. Můžete ho podávat na snídani, odpolední svačinu nebo kdykoli máte chuť na sladký dezert. Dopřejte si ho sami nebo pozvěte rodinu a přátele na společné ochutnávání.