ROZHOVOR: “Všem začátečníkům bych doporučila obrnit se trpělivostí a odvahou.”

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Krásné, poetické a jemné. Taková je umělecká keramika Kateřiny Motlové, kterou Vám představíme v dnešním rozhovoru. Dokonale propracovaný design a krásné vzory Vám určitě vyrazí dech, stejně jako nám. Kateřina je jiná v tom, že ke své tvorbě používá hlínu, která se vypaluje do běla. Pojďme se o ní dozvědět více.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Všem začátečníkům bych doporučila obrnit se trpělivostí a odvahou.
Zdroj: Kateřina Motlová

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Kateřina Motlová, jsem umělecká keramička, tvořím a žiji na Šumavě, kde jsem se také narodila, a už od malička jsem Šumavou okouzlena, uchvácena a velmi inspirována. 

Šumava je nádherná a vpije se Vám pod kůži a vy ji pak máte neustále v sobě – její kouzlo, divokost a krásu. A to se projevuje i v mé tvorbě. Miluji svou práci keramičky, ale zároveň velmi ráda fotím přírodu a podnikám výlety a túry. Také mám velmi ráda spisovatele Karla Klostermanna a jeho příběhy o dávné Šumavě. Tolik krátce o mně. 

Představíte nám svou tvorbu a řeknete nám, jak jste se k ní dostala?

Má tvorba je inspirována přírodou, takže používám motivy vážek, které mám moc ráda, dále pak květin, listů a trav, které pak tvoří design mých výrobků. Točím na hrnčířském kruhu, ale tvořím i z plátů. Vše vypaluji v elektrické keramické peci. 

Zdroj: Kateřina Motlová

Pro svou tvorbu jsem si zvolila hlínu, která se vypaluje do bíla, ta je mi nejvíce sympatická, vyhovuje mi a je ideální pro můj styl. Barvy (engoby) na ní pak krásně vyniknou. Není tak zemitá jako tzv. “červenice”, což je hlína, která se vypaluje do hněda. 

Ke keramice jsem se dostala trochu krkolomnější cestou, kdy jsem po odmaturování na gymnáziu v podstatě nevěděla, co přesně bych chtěla dělat, čím bych se chtěla živit, a tak jsem vyslala přání a jednoho dne se ocitla na výstavě keramických autorů v Českém Krumlově a tam mi došlo, že toto je to, co chci umět a co chci dělat. 

Byla jsem okouzlena tím mistrovstvím. Takže pak už to bylo velmi rychlé, přihlásila jsem se do oboru umělecký keramik, který jsem studovala dálkově a našla si svou praxi v keramické dílně. Po několika letech pak konečně nadešla chvíle, kdy jsem se rozhodla, že se tímto krásným oborem budu živit. 

Čím se při své tvorbě inspirujete?

Jednoznačně přírodou, jejími tvary a barvami. Miluji valéry a kombinace barev, strukturu listů a květin. Líbí se mi i technika akvarelu. Celkově obdivuji všechno umění, přes fotografii, tanec, hudbu, až po spisovatele a potřebuji se tím vším neustále ve svém životě obohacovat a sytit a z toho se pak odvíjí má inspirace a kreativita. 

ROZHOVOR: Všem začátečníkům bych doporučila obrnit se trpělivostí a odvahou.
Zdroj: Kateřina Motlová

Velmi mě například inspiruje Španělsko, mám ho velmi ráda, jeho kulturu, umění, moře, hory a přírodu, několikrát jsem ho navštívila a cítila jsem se jako doma.

Co všechno potřebujete k výrobě keramiky?

Potřebuji toho opravdu spoustu a určitě na něco v tomto výčtu zapomenu. V první řadě, je to určitě ta správná hlína, hrnčířský kruh, keramická pec, police a regály, prostory a zázemí pro výrobu, to je základ.

A pak spoustu nástrojů – přes strunu, různé špachtle, houbičky, štětce, šablony, krajky, přírodniny, obtisky, dále pak engoby, barvy, glazury, skleněnou drť, nátěr na pláty, zástěru, dlaždice a v neposlední řadě, a to je asi nejdůležitější, potřebuju své dvě šikovné ruce. 

Jak dlouho trvá výroba keramických výrobků?

To je velmi individuální a nedá se to takto přesně říct. Co se týče točení výrobku na hrnčířském kruhu, to mám, vzhledem ke své praxi, velmi rychle hotové. I modelování výrobku není náročné na čas. Pak výrobek schne, pak jej retušuji, označím svým podpisem a putuje do pece na první výpal, tzv. přežah. 

ROZHOVOR: Všem začátečníkům bych doporučila obrnit se trpělivostí a odvahou.
Zdroj: Kateřina Motlová

Nejnáročnější je u mě vždy dekorace, zdobení výrobku, protože vše maluji ručně, každý puntík, každou čárku. To zabere vždy nejvíce času, a pak následuje glazování výrobku a jeho ostrý výpal v peci. 

Co byste doporučila začátečníkům v tomto oboru?

Všem začátečníkům bych doporučila obrnit se trpělivostí a odvahou. To je velmi důležité. Trpělivostí proto, protože celý proces tvoření a výroby je jedna velká alchymie, přijít na to, jakou hlínu použít a jaká glazura s ní bude korespondovat a vypadat na ní dobře, budete si dělat různé vzorečky, zkoušet a zkoušet. 

Také naučit se točit na hrnčířském kruhu, to je otázka trpělivosti, já seděla za kruhem 8 hodin denně a po 14 dnech jsem ji dokázala vystředit a konečně cítit mezi prsty a porozumět jí. 

ROZHOVOR: Všem začátečníkům bych doporučila obrnit se trpělivostí a odvahou.
Zdroj: Kateřina Motlová

Také budete rozvíjet a přicházet na svůj styl, který se bude během času zaostřovat, až jednoho dne to budete vy a bude to přesně to, co jste chtěli vykouzlit. A vy budete spokojeni. 

A dále pak je důležitá odvaha. Nebát se být kreativní a zkoušet nové věci. Určitě pátrejte, ptejte se, když vám něco nejde a nevíte si rady, jsou různé skupiny třeba na Facebooku, kde vám zkušenější rádi poradí. 

Je to Vaše práce nebo koníček?

Je to moje práce a je mi i obživou, a to již 10 let. Mnohdy jsem byla unavená, bylo hodně práce, a tak jsem se musela naučit  hospodařit se svým časem a energií a naslouchat sama sobě. Přestat být workoholikem, protože to se na vás podepíše i zdravotně.

Teď jsem moc ráda, že jsem vše sladila do rovnováhy a že jsem přišla na to, že mám (pro mě) tu nejkrásnější práci na světě a velmi si toho vážím. 

ROZHOVOR: Všem začátečníkům bych doporučila obrnit se trpělivostí a odvahou.
Zdroj: Kateřina Motlová

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svojí tvorbu?

Plány se samy spontánně neustále rodí a kreativita, kterou máte v představách a v srdci, vás posouvá dál, je to přirozený proces. Já nejsem ten typ člověka, který by viděl sám sebe, kde budu za 5 let a co budu tvořit, myslím, že život sám nás posouvá a je velmi těžké říct, co budeme dělat za rok, za dva, a ještě těžší, je říct, co budeme dělat za deset let. 

Tady použiji svůj oblíbený citát: “Chceš-li boha rozesmát, řekni mu o svých plánech.” Jen vím, že mne velmi láká spojovat keramiku i s jinými materiály. Mám velkou sympatii ke sklu, a tak bych ho chtěla do své tvorby trochu více zasadit. 

Co tvoříte nejraději a po jakém produktu je největší poptávka? 

Úplně bez debat jsou to mýdlenky. Já je miluju a dělám je velmi ráda. Mohou sloužit nejen na odkládání mýdel, ale i na odložení houbičky na nádobí, kartáčů, takže já je mám na kuchyňské lince. 

Při tvorbě na ně mohu otisknout tolik krásných listů, trav a květin a vypadají božsky. Pak je vybarvit, to je prostě lahoda. Prodala jsem jich za tu dobu již na statisíce. A to také pro to, že je dodávám nejen do obchůdků s dárkovým zbožím, ale především mýdlárnám, které vyrábějí nádherná přírodní a voňavá mýdla.

ROZHOVOR: Všem začátečníkům bych doporučila obrnit se trpělivostí a odvahou.
Zdroj: Kateřina Motlová

Ta kombinace s mými mýdlenkami prostě nemá chybu. Je to dokonalé spojení. A tímto děkuji všem svým obchodním partnerům, kteří se mnou již dlouhá léta spolupracují, nesmírně si toho vážím. 

Tvoříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

Na přání zákazníka tvořím teď již velmi zřídka. Občas ale zakázku přijmu, když se mnou rezonuje a když respektuje moji tvorbu a potřebu volné ruky a kreativity. Když mi zákazník dá svobodu a já se na budoucí dílo těším, co z něj bude. Hodněkrát mě přání zákazníka inspirovalo k nějakému novému prvku do mé tvorby. 

Kde se dají Vaše výrobky zakoupit?

Moji keramiku najdete na kreativním portálu Fler pod značkou Kate Motl, a také mne najdete na Facebooku a Instagramu pod názvem Keramika Kateřina Motlová. 

Zdroj: Kateřina Motlová

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Ano, určitě. Vašim čtenářům a čtenářkám bych chtěla vzkázat, že každý z nás má nějaký talent, a to obvykle ne jen jeden. Najděte své talenty a začněte je rozvíjet, nebojte se a splňte si třeba něco, na co už dlouho myslíte a nosíte to jen ve svých myšlenkách a představách. 

Odhodlejte se k tomu a budete mít pak spoustu nové energie a radosti ve svém životě a rozšíří to váš svět i obzory a třeba jako bonus potkáte i zajímavé lidi a nové přátele, se kterými budete mít společné téma a zájem. A je úplně jedno, kolik vám je let. A také je úplně jedno, jaké oblasti se váš talent bude týkat, či sportu, umění, přírody, cestování, jazyků, atd. 

ROZHOVOR: Všem začátečníkům bych doporučila obrnit se trpělivostí a odvahou.
Zdroj: Kateřina Motlová

Znám paní, která ke mně do dílny začala chodit na kurzy ve svých 67 letech, protože si celý život přála dělat keramiku, ale nebylo jí to dopřáno, a teď má svou malou dílnu a svůj úžasný naivní styl, který se mi velmi líbí. 

Stejně tak bych ještě chtěla říct, což je neméně důležité, naslouchejte svým dětem a pozorujte, jaké talenty mají ony. Vyjděte jim vstříc, podporujte je, bavte se s nimi o tom, co cítí a co by chtěly dělat a podejte jim pomocnou ruku a budete mít ty nejšťastnější děti pod sluncem. 

ROZHOVOR: Všem začátečníkům bych doporučila obrnit se trpělivostí a odvahou.
Zdroj: Kateřina Motlová