Pokud se k Vám blíží návštěva a vy nevíte, co rychle vymyslet za dezert, je pro vás tento dnešní recept tím pravým. Ukážeme si, jak si připravit medový dort se smetanovo-vanilkovým krémem. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to úplně každý. Sladká medová pochoutka pro každého!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Medový dort se smetanovo-vanilkovým krémem
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 100 g másla
- 150 g cukru
- 2 lžičky medu
- 1 lžička jedlé sody
- 2 vejce
- 400-500 g mouky
Na krém:
- 500-600 g fermentované smetany 25-30 %
- 200 g cukru
- 16 g vanilkového cukru
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Máslo, cukr a med dejte do hrnce s těžkým dnem a za stálého míchání rozpouštějte na mírném ohni.
2. Poté přisypte jedlou sodu a začněte intenzivně míchat, dokud směs nezvětší svůj objem, nezbělá a nezačne být posetá karamelově zbarvenými pruhy.
3. Po uvaření odstavte z ohně a pokračujte v míchání, dokud mírně nevychladne.
4. Vejce rozklepněte do samostatné mísy a vyšlehejte dohladka, poté vmíchejte do teplé medové směsi a velmi dobře promíchejte.
5. Do vzniklé směsi postupně přisypávejte prosátou mouku – dobře promíchejte stěrkou. Měli byste získat měkké, pružné a lepivé těsto, které sotva padá ze stěrky.
6. Získané těsto rozdělte na 5 stejných dílů.
7. Každý kousek těsta položte na pečicí papír a posypte ho moukou a pak rukama rozválejte na kulaté těsto o průměru 26-27 cm. Pomocí pokličky nebo jiné formy na pečivo o průměru 25 cm uhlaďte okraje těsta. Pak do něj často píchejte vidličkou, aby se během pečení nenafoukl.
8. Pečte 3-5 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
9. Ještě horké ho oddělte od pečicího papíru a přebytečných kousků kolem něj.
10. Obdobně postupujte při pečení všech vrcholů a nechejte je vychladnout.
11. Připravte krém: Zakysanou smetanu, opražený cukr a vanilkový cukr šlehejte mixérem 8-10 minut, dokud nevznikne nadýchaný, hladký a hustý krém.
12. Sestavte dort: Střed misky vymažte lžící krému, poté na ně naskládejte vrchní díly a každý z nich potřete 3-4 lžícemi krému a okraje dortu potřete zbylým krémem.
13. Po uhlazení okrajů těsta rozmělněte zbývající kousky pomocí mixéru a vzniklými drobky posypejte povrch a okraje dortu.
14. Dort uložte na 3-4 hodiny do lednice, aby ztuhl.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!