Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na netradiční zapečené lilky s mletým masem, chlebem, sýrem a zeleninou. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zapečené lilky s mletým masem, chlebem, sýrem a zeleninou
Co budeme potřebovat:
- 2 kg lilků
Směs:
- 400 g mletého hovězího masa
- 2-3 plátky chleba
- 4-5 stroužků česneku
- 1-2 cibule
- kmín – podle chuti
- koriandr (mletý nebo strouhaný) – podle chuti
- sůl – podle chuti
- 60 ml oleje
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1-2 rajčata
Na posypání a zdobení:
- 125-150 g sýra
- kopr – podle chuti
- pažitka – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Lilek nakrájejte na podélné plátky silné asi 5 mm.
2. Položte je na olejem vymazaný plech v jedné vrstvě a povrch potřete olejem.
3. Poté pečte 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Po prvních 7 minutách pečení je otočte na druhou stranu, aby rovnoměrně zhnědly.
4. Připravte masovou směs: Plátky chleba nakrájejte na malé kousky a zalijte je trochou vody, aby změkly.
5. Mleté maso vložte do mísy, pak přidejte prolisovaný česnek, cibuli nastrouhanou na hrubém struhadle, dále přisypejte kmín, drcený nebo mletý koriandr a sůl podle chuti, také přidejte změklý chléb (v případě potřeby ho předem trochu vymačkejte) a přilijte oleje – dobře promíchejte a prohněťte.
6. Navrstvěte 3 plátky lilku a rozetřete mezi ně vrstvu masové směsi.
7. Položte je na olejem vymazaný plech. Mezi ně vložte papriky nakrájené na dlouhé silné proužky, také rajčata nakrájené na půlměsíc a položte je nahoru.
8. Zakryjte plech alobalem a vložte do trouby předehřáté na 180-200 °C a pečte 20 minut.
9. Poté odstraňte alobal z povrchu a posypejte strouhaným sýrem a nasekanou zeleninou.
10. Následné lilky pečte dalších 7-10 minut a po upečení je přendejte na talíř a s velkou chutí podávejte!
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!