ROZHOVOR: Teprve 26 letá Jaroslava vyniká svou oděvní tvorbou

Pokud máte rádi kreativní nápady stejně jako my, připravili jsme si pro Vás jako poděkování krátký rozhovor. Rádi bychom našim čtenářům nabídli kousek uměleckého vnímání od profesionálů v tomto oboru, a zároveň podpořili jejich tvorbu.

Dnešní rozhovor je věnován mladé a inspirativní slečně Jaroslavě, která ve svých 26 letech podniká v oděvním průmyslu. Její kousky jsou nápadité a originální. Už jste slyšeli o softshellových kabátech? Přečtěte si více v našem článku!

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Teprve 26 letá Jaroslava vyniká svou oděvní tvorbou
Zdroj: Jako Zjara

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Jaroslava Zavoralová, je mi 26 let, pocházím z východních Čech, ale dlouhodobě žiji v Brně. V Brně studuji Učitelství výtvarné výchovy a vizuální tvorby pro základní a střední školy na Masarykově Univerzitě, také vyučuji výtvarné kroužky pro děti ve volnočasových centrech.

Co mám ale nejraději, je tvorba oblečení, kterou trávím téměř veškerý svůj čas. V Brně mám malý ateliér, ve kterém veškerá moje oděvní tvorba vzniká. No a pokud nešiji, neučím, nebo nestuduji, mám ráda dlouhé procházky přírodou, dobré jídlo, výlety, muziku.

Můžete nám představit svou tvorbu? Co všechno děláte?

Svoji tvorbu mám především zaměřenou na dámské oblečení a doplňky. Mezi typické kousky patří softshellové kabáty, které jsou propojením funkčnosti a elegance. Tyto kabáty jsou hřejivé, nepromokavé, ale zároveň mají zdůrazňovat ženskost.

ROZHOVOR: Teprve 26 letá Jaroslava vyniká svou oděvní tvorbou
Zdroj: Jako Zjara

Dále často šiji mikinové kabáty. Ty jsou z kvalitních bavlněných pletenin, často dekorované autorskou výšivkou. Dle mého má být mikina dostatečně dlouhá, pohodlná s pořádnou kapucí a kapsami, takže se těmito vlastními požadavky řídím a realizuji tak originální a pohodlné mikinové kabáty.

Dalším mým oblíbeným produktem jsou ledvinky, které momentálně produkuji ve dvou podobách: folklorní s vyšitými nápisy, nebo softshellové.

Kdy jste začala s tvorbou oblečení a doplňků a jak jste se k tomu dostala?

Už od mala jsem ráda stále něco vyráběla a vytvářela. Doma jsem k tomu měla příhodné prostředí, moje mamka vždy po večerech vyšívala, pletla, šila mi od malička oblečení a spoustu času něco vytvářela i se mnou. Volný čas jsem tedy nejraději trávila tvorbou.

Zprvu to byla tvorba různých šperků z peříček, co jsem si na procházkách sbírala, postupně jsem se dostávala k batice, až jednoho dne jsem zkusila šití, což byla láska na první dobrou.

ROZHOVOR: Teprve 26 letá Jaroslava vyniká svou oděvní tvorbou
Zdroj: Jako Zjara

To také nebyla úplná náhoda, dostala jsem po prvním dnu jarních prázdnin “zaracha” po zbytek prázdnin, a tak jsem si řekla, že tolik času, který budu muset trávit doma, využiji k tomu, že bych to šití přeci jen mohla vyzkoušet. To mi tedy bylo 15 let, když jsem si ušila svoji první kabelku. V tu dobu jsem se chystala na střední školu, která nebyla dle mých představ, ale byla v místě mého domova.

Mám z pedagogické školy jednu silnou vzpomínku. Když k nám přišla nová učitelka psychologie a my jsme se ji představovali a říkali, co chceme dělat, spolužáci většinou říkali, že chtějí učit nebo být psychology. Pak přišla řada na mě, já jsem s klidem řekla, že chci šít. Učitelka vybuchla smíchem. Celá třída na ni vážně koukala, protože to o mně všichni věděli a přišlo jim to vlastně už samozřejmé. Na tento okamžik ráda vzpomínám.

Po střední pedagogické škole, kde jsem pod lavicí upletla mnoho čepic a pokreslila hojné množství skicáků návrhy oblečení, jsem se rozhodla si splnit sen a nastoupila jsem na VOŠ – obor oděvní design. Byl to ráj, i když plný nástrah, věděla jsem, že jsem na tom správném místě.

ROZHOVOR: Teprve 26 letá Jaroslava vyniká svou oděvní tvorbou
Zdroj: Jako Zjara

Zde mi dámy s mnohaletými zkušenostmi s šitím začaly bořit mé představy o tom, co se jak šije, a začala jsem zde čerpat odborné zkušenosti, nejen v šití, ale i v navrhování, scénickém kostýmu a podobně. No a po dokončení této školy jsem založila značku Jako Zjara a nastoupila na vysokou školu (Pedagogická fakulta – Učitelství výtvarné výchovy pro střední školy), kde studuji do současnosti. Na vysoké škole jsem se ve své tvorbě obohatila o znalost grafických technik a tisk, které využívám i v oděvní tvorbě.

Jako Zjara je Vaše práce nebo koníček?

Již od založení značky pro mě šití bylo drobným přivýdělkem ke studiu. Hodně se toho změnilo, když začala covidová pandemie. S přítelem jsme se přesunuli na chalupu, nemohli jsme do školy, ani do práce a já jsem vlastně byla odkázána na šití.

V tu dobu jsem měla prostor se více na šití soustředit, a zároveň lidé začali mé zboží více nakupovat přes internet. Především ten čas na tvorbu byl pro rozvoj značky zásadní.

ROZHOVOR: Teprve 26 letá Jaroslava vyniká svou oděvní tvorbou
Zdroj: Jako Zjara

Po této pandemii jsem si uvědomila a i zvykla na to, že šití je mým hlavním zdrojem obživy. Také jsem své produkty začala postupně dodávat do designových obchodů. Takže v současnosti je pro mě značka mojí hlavní prací.

Můžete nám přiblížit proces výroby Vašich produktů?

V základu je, samozřejmě, nápad. A ty někdy chodí jako lavina, nebo se nedostavují vůbec. A když takový nápad přijde, snažím se jej co nejlépe zachytit na papír a vytvořit si skicy. Poté realizuji první zkušební produkt, na kterém testuji jak materiál, tak i připravený střih pro onen model.

Tak následují různé úpravy, až je produkt v ideální podobě. Pak se produkt fotí a dále jej sdílím na sociálních sítích. Důležitá je pro mě odezva od zákaznic. Občas se produkt hned chytí, nebo následují další úpravy na základě zpětných vazeb a produkt se tak dotváří postupně po dlouhou dobu.

ROZHOVOR: Teprve 26 letá Jaroslava vyniká svou oděvní tvorbou
Zdroj: Jako Zjara

Čím jsou podle Vás vaše produkty výjimečné/zajímavé?

Myslím, že moje produkty jsou originální ve způsobu dekoru. Většinu svých produktů zdobím buď autorskou výšivkou, kterou si navrhnu, a poté ji na oblečení šicím strojem vyšiji. Dále to jsou tisky linorytu. Realizace linorytu je velmi zdlouhavý proces, pro který je potřeba si navrhnout a ručně vyrýt celou tiskařskou matrici.

Linoryt poté ručně tisku na tiskařském lisu kvalitní tiskařskou barvou, která schne přibližně týden. Tyto produkty tedy není možné realizovat na počkání, ale zároveň jsou velmi specifické díky veškeré té energii, kterou do nich vkládám.

Dále si také myslím, že se vyznačuji přístupem k materiálu. Používám buďto přírodní materiály, nebo také často recykluji zbytkové materiály z oděvní výroby. Snažím se tak o to, aby žádný kousek materiálu nepřišel nazmar a co je na tom nejlepší je, že tak vznikají originální, neopakovatelné kousky oblečení.

Recyklace je sice neskutečně dlouhý proces, kdy jednotlivé zbytky látek stříhám do požadovaných tvarů tak, aby šly sešít v novou metráž. Až po té jde tedy na nově vzniklou recyklovanou metráž pokládat střih a realizovat oblečení. Ale ten pocit, že nevyhazuji zbytky látek, ten stojí za to.

ROZHOVOR: Teprve 26 letá Jaroslava vyniká svou oděvní tvorbou
Zdroj: Jako Zjara

Čím se při své práci inspirujete?

Inspirace. Asi záleží na osobním naladění a rozpoložení. Jsou dny, kdy vidím kolem sebe mnoho věcí, které mě inspirují. Často to jsou struktury a fragmenty i na obyčejných předmětech, nebo prostě kdekoliv kolem sebe, inspirace také přichází na procházkách, na večírcích u muziky, různě. Jsou ale i období, kdy inspirace přítomna není.

Jaká je následná péče o Vaše oblečení a doplňky?

Snažím se šít oblečení z materiálů, které nevyžadují žádnou speciální, náročnou údržbu. Oblečení s tisky linorytů je dobré prát naruby, ale svým zákaznicím vždy radím, že když oblečení dají prát na 30°C na klasický program, nic tím nezkazí.

Trochu se to liší u produktů ze softshellu, který stačí při mírném umazání pouze otřít hadříkem, zároveň se softshell nesmí sušit v sušičce, a také nedoporučuji žehlení, tím by se mohly narušit jeho nepromokavé vlastnosti.

ROZHOVOR: Teprve 26 letá Jaroslava vyniká svou oděvní tvorbou
Zdroj: Jako Zjara

Vytváříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

Na zakázku ano i ne. Je to různé. Někdy, když se jedná o zajímavý projekt, nebo si zákazníci dle svých představ upravují design mých výrobků, je to fajn a baví mě to. Občas se ale stane, že zakázky musím odmítnout, často když vidím, že se příliš míjí s mým stylem tvorby a jejich realizace by pro mě byla nadměrně náročná.

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svojí tvorbu?

To je velmi těžká otázka. O budoucnosti nemám moc velkou představu. Kdybych si to ale idealizovala, tak bych ráda měla třeba svoji provozovnu spojenou s prodejnou, vedla vlastní kurzy šití a tisku, pravidelně vydávala kolekce oblečení. To by bylo krásné. A v té bližší budoucnosti bych třeba ráda svoji tvorbu rozšířila o pánské oblečení.

ROZHOVOR: Teprve 26 letá Jaroslava vyniká svou oděvní tvorbou
Zdroj: Jako Zjara

Kde se dají Vaše výrobky zakoupit?

Ledvinky se dají koupit ve všech českých kamenných pobočkách Place Store. Dále mám stránku na Fler, Facebooku, Instagramu.

ROZHOVOR: Teprve 26 letá Jaroslava vyniká svou oděvní tvorbou
Zdroj: Jako Zjara
ROZHOVOR: Teprve 26 letá Jaroslava vyniká svou oděvní tvorbou
Zdroj: Jako Zjara