ROZHOVOR: Malované hedvábí jako ozdoba na Vašem krku

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Dnešní rozhovor je věnován šikovné Lydii, která svým uměním a tvorbou zdůrazňuje ženskou krásu. Věnuje se malbě na hedvábí. V její tvorbě najdete šály, šátky, ale také něco pro mužské publikum – kravaty. Pojďte se s námi inspirovat.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

Zdroj: Lydie Dostálová

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Lydie Dostálová. Pocházím z teplých středních Čech, ale již dlouhý čas bydlím na severu v Liberci v kotlině mezi Jizerskými a Lužickými horami.

Je to staré původně německé město, se svými bytelnými domy a lidmi zachumlanými v kabátech a čepicích. I když poslední roky zima v Liberci je teplotně mnohem příznivější. V Liberci žije i celá naše vrstevnatá rodina.

Můžete nám představit svou tvorbu? Co všechno děláte?

Před 13 lety jsem absolvovala kurz malování na hedvábí. Nadchlo mne to, práce s úžasným materiálem, práce s barvami a ta “živost” hedvábí – podobně jako při akvarelové malbě na papír po natření barvy štětcem už svůj první tah nezměníte.

Barva se roztéká do stran, rychle zasychá. Vždy až na konci po zafixování barev, po vyprání a žehlení se celý produkt vyloupne do konečné podoby. To je úžasný moment, vždy se na něj těším.

ROZHOVOR: Malované hedvábí jako ozdoba na Vašem krku
Zdroj: Lydie Dostálová

Maluji především hedvábné doplňky pro ženy. Šály, plédy, šátky, někdy kravaty pro muže a v minulosti to byly i hedvábné deštníky. Malovala jsem i látky na šaty a sukně, ale jen na zakázky pro švadlenky.

Je to Vaše práce nebo koníček?

Maluji pro radost. Až mě budou bolet záda a přestanu dobře vidět, skončím i s malováním. Mojí hlavní prací je hudba, učím populární zpěv, a k tomu hru na klavír. Moc mne muzika baví, písně jsou pro mne inspirací k tvoření, je známo, že hudba pozvedá duši k nebi. A krása ji povznáší také, krása barev, tvarů, vzorů, krása jednoduchá i sofistikovaná…

Čím jsou podle Vás vaše produkty výjimečné/zajímavé?

Každý namalovaný kus je originál. V tom je jeho výjimečnost. Dnes není tak těžké jako dřív sehnat hedvábí, rám, barvy, štětce, zaplatit si kurz, koupit knížku. Malovat může každý. Ale mne to opravdu baví.

ROZHOVOR: Malované hedvábí jako ozdoba na Vašem krku
Zdroj: Lydie Dostálová

Již jsem zmínila hedvábné deštníky, jejich malování je opravdu trochu jiná práce, škoda, že nejsou bílé hedvábné deštníky k dostání.

Kromě deštníků vyrábím hedvábné korále – korálové šály, to mne taky baví. Jsou objemné, výrazné, hodí se pro odvážné ženy, které se nebojí poutat pozornost.

Čím se při své tvorbě inspirujete?

Inspirací mi je cokoli kolem mne, barvy květin, oblohy a louky, a třeba vzor látky na závěsu v hotelu nebo chuť pracovat s barevnými odstíny, s kterými jsem dlouho nemalovala. A když chuť nemám, tak nemaluji.

Mívám období modré, černé, šedivé, růžové či žluté… A taky mne inspiruje poptávka a móda, dá-li se to tak povědět.

Zdroj: Lydie Dostálová

Jaká je následná péče o Vaše šály a šátky?

Musím přiznat, že když si někdo koupí ode mne hedvábnou šálu a vybalí ji z krabičky, je nutné šálu vyžehlit. Pak už záleží, jak kdo věci doma ukládá nebo pohazuje a jak šálu, či šátek nosí – některé úvazky vyžadují hladkost hedvábí a jiným je to zase zcela fuk.

Kromě toho nabízím v obchodě také hedvábí šifonové nebo žoržetové, to se žehlit nemusí. Má přirozenou mačkavou úpravu, je krásně měkké, lehounké jak závoj (já ho miluju!!!), ale zas postrádá typický hedvábný lesk.

Já moc šály a šátky neperu, ale pokud je třeba vyprat, tak nejlepší je lehounce přemáchnout ve vlažné vodě s trochou šamponu, a pak vymáchat ve vodě s aviváží (jakkoli aviváž nepoužívám, tak u hedvábí je kvůli statické elektřině nezbytná), a pak moc neždímat a nechat vykapat. Pak ještě vlhké přežehlit žehličkou nastavenou na dvě tečky.

ROZHOVOR: Malované hedvábí jako ozdoba na Vašem krku
Zdroj: Lydie Dostálová

Tvoříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

V hlavě mám rozhodnutí, že ne. Protože někdo mi napíše, chci šátek v bordó, a pak zjistí, že je to jiná bordó, než kabát, ke kterému chce zákaznice šátek nosit.

Virtuálně lze jen podle barev na monitoru, těžko hledat shodu barev. Takové zakázky odmítám. Pokud jde o určitý vzor, či téma, tam si zase říkám ne, ale udělám ano. Malovala jsem tak třeba šály s draky pro jeden dívčí klub, šátky pro kouzelníka, šátky jako dar s věnováním, logem a podobně.

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svojí tvorbu?

Nemám už žádné velké plány. Je to dané věkem, tím, že jsem čerstvá důchodkyně, mám 11 vnoučat, pečuji o rodiče, takže moje síly se rozbíhají mnohým směrem a cítím se již saturovaná. Prodala jsem přes tisíc kusů hedvábí, užila si pódiového zpívání, a stále je na co se těšit. Člověk plánuje, Pán Bůh se směje – to je známé a pravdivé rčení.

Zdroj: Lydie Dostálová

Kde se dají Vaše výrobky zakoupit?

Moje výrobky najdete na mém e-shopu. Pro zákaznice (a zákazníky) je otevřená možnost osobního předání (a částečně i výběru zboží) přímo v Liberci. A také mne najdete na Fleru, či mne můžete kontaktovat na Facebooku.

Zdroj: Lydie Dostálová
Zdroj: Lydie Dostálová
Zdroj: Lydie Dostálová
Zdroj: Lydie Dostálová