Vítejte u naší sladké kuchařské dobroty! Dnes vás zveme na jedinečnou chuťovou cestu plnou pomerančového osvěžení. Náš lahodný pomerančový koláč z listového těsta s krémem z řeckého jogurtu vás nadchne nejen svou jednoduchou přípravou, ale také svou osvěžující a jemně sladkou chutí. Každý kousíček tohoto dezertu je jako malá exploze chuti, která rozveselí vaše chuťové buňky.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pomerančový koláč z listového těsta s krémem z řeckého jogurtu
Co budeme potřebovat:
Pro základ:
- 500 g listového těsta
- pomerančová šťáva
- cukr
Pro pomerančovou náplň:
- 300 g pomerančové dužiny (2-3 pomeranče)
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
Pro krém:
- 350 ml šlehačky s minimálně 30% tuku
- 3 lžíce moučkového cukru
- 250 g řeckého jogurtu
Dále potřebujeme: moučkový cukr na ozdobení
Jak budeme postupovat:
1. Připravte základ: Listové těsto rozdělte na dvě poloviny. Položte kousky těsta na pečicí papír.
2. Z jedné poloviny těsta vystřihněte kruh o průměru 22 cm. Vidličkou ho několikrát propíchněte a potřete pomerančovou šťávou pomocí štětce. Posypte cukrem. Zbylé těsto okolo kruhu ponechte. Těsto s pečicím papírem přenesete na plech.
3. Ze zbylé poloviny těsta vystřihněte kruh o průměru 20 cm. Tento kruh rozdělte na 12 trojúhelníčků. Potřete je pomerančovou šťávou a posypte cukrem.
4. Pečte listové těsto 15-20 minut v předem vyhřáté troubě na 200 °C.
5. Nechte těsto vychladnout.
6. Připravte pomerančovou náplň: Do hrnce dejte pomerančovou dužinu a nastrouhanou kůru. Přidejte cukr a kukuřičný škrob. Za stálého míchání vařte náplň 5 minut na mírném ohni.
7. Odstraňte hrnec z ohně a nechte náplň úplně vychladnout, občas promíchávejte.
8. Připravte krém: Šlehačku (studenou, právě vytaženou z lednice) a moučkový cukr vyšlehejte mixérem.
9. Přidejte řecký jogurt. Mixujte.
10. Sestavení dortu: Na talíř položte celé těsto. Ohraničte ho nastavitelným prstencem.
11. Rozetřete polovinu krému na první těsto, poté polovinu pomerančové náplně na první vrstvu krému, okraje nechte volné.
12. Přidejte zbylý krém. Rozetřete na něj zbytek pomerančové náplně a na střed dortu položte lžíci náplně.
13. Dort nechte minimálně 2-3 hodiny vychladit v lednici (nejlépe přes noc).
14. Pomocí tenkého nože dort oddělte od prstence. Okraje dortu obložte drobnými kousky těsta, které vám zbyly po vykrojení. Posypejte dort moučkovým cukrem.
15. Dort nakrájejte na porce a podávejte s chutí!
Přejeme vám dobrou chuť s vašimi blízkými!