Dnes se společně vydáme na gastronomickou cestu plnou lahodných překvapení. Náš recept nás zavede do různých kulinářských technik a spojí v sobě jedinečnou kombinaci “smažených žampionů v parmazánové krustě” s křehkou “bramborovou kaší s řapíkatým celerem.”
Smažené žampiony, obalované v parmazánové krustě, nás okouzlí svou křupavostí a plnou chutí. Naše tajemné koření a petrželka se snoubí s pikantním parmazánem, vytvářejíce chuťový symfonický orchestr, který se rozehrává na vašem jazyku.
Co budeme potřebovat:
Pro smažené žampiony v parmazánové krustě:
- 300 g žampionů
- 2-3 plátky bílého toustového chleba
- 50 g parmazánu (nastrouhaného)
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Sůl podle chuti
- Hladká mouka
- Pórek nebo cibule (na dochucení oleje)
- Vajíčko
- Mléko
- Olej na smažení
Pro bramborovou kaši s řapíkatým celerem:
- 500 g brambor (oloupaných a nakrájených na menší kousky)
- 1 stonku řapíkatého celeru (nakrájeného na menší kousky)
- Sůl podle chuti
- Horké mléko
- Máslo
Jak budeme postupovat:
Smažené žampiony v parmazánové krustě:
1) V sekáčku nebo mixéru rozmixujte bílý toustový chleba a kudrnku na strouhanku. Dále smíchejte strouhanku s nastrouhaným parmazánem, čerstvě mletým černým pepřem a solí v misce.
2) Připravte si tři misky – jednu s hladkou moukou, druhou s trochou podravky vmíchanou do hladké mouky, a třetí s vajíčkem prošlehaným s trochou mléka a hladké mouky na řidší těstíčko.
3) Žampiony očistěte a pokud jsou velké, nakrájejte je na menší kousky. Poté je obalte postupně nejprve v ochucené mouce, poté ve vajíčku a nakonec v parmazánové strouhance.
4) V pánvičce rozehřejte olej a na něm usmažte obalené žampiony, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Případně můžete přidat do oleje na rozpékání i plátky pórku nebo cibule pro lepší chuť.
Bramborová kaše s řapíkatým celerem:
1) Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte také nakrájený stonek řapíkatého celeru.
2) Vařte brambory a celer v osolené vodě, dokud nejsou měkké.
3) Vodu slijte a brambory rozšťouchávejte vidličkou. Přidejte horké mléko, máslo a dochuťte solí podle své chuti. Dobře promíchejte, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci.
Nyní je váš lahodný pokrm připraven k podávání! Smažené žampiony v parmazánové krustě jsou křupavé a chutné, zatímco bramborová kaše s řapíkatým celerem přináší do jídla svěžest a zajímavou texturu. Tato kombinace vám zaručeně zpříjemní váš jídelní lístek a potěší chuťové pohárky. Dobrou chuť!