Smažené žampiony v parmazánové krustě s bramborovou kaší

Dnes se společně vydáme na gastronomickou cestu plnou lahodných překvapení. Náš recept nás zavede do různých kulinářských technik a spojí v sobě jedinečnou kombinaci “smažených žampionů v parmazánové krustě” s křehkou “bramborovou kaší s řapíkatým celerem.”

Smažené žampiony, obalované v parmazánové krustě, nás okouzlí svou křupavostí a plnou chutí. Naše tajemné koření a petrželka se snoubí s pikantním parmazánem, vytvářejíce chuťový symfonický orchestr, který se rozehrává na vašem jazyku.

Zdroj: Ludmila Vojtíšková
Co budeme potřebovat:

Pro smažené žampiony v parmazánové krustě:

  • 300 g žampionů
  • 2-3 plátky bílého toustového chleba
  • 50 g parmazánu (nastrouhaného)
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Sůl podle chuti
  • Hladká mouka
  • Pórek nebo cibule (na dochucení oleje)
  • Vajíčko
  • Mléko
  • Olej na smažení

Pro bramborovou kaši s řapíkatým celerem:

  • 500 g brambor (oloupaných a nakrájených na menší kousky)
  • 1 stonku řapíkatého celeru (nakrájeného na menší kousky)
  • Sůl podle chuti
  • Horké mléko
  • Máslo

Jak budeme postupovat:

Smažené žampiony v parmazánové krustě:

1) V sekáčku nebo mixéru rozmixujte bílý toustový chleba a kudrnku na strouhanku. Dále smíchejte strouhanku s nastrouhaným parmazánem, čerstvě mletým černým pepřem a solí v misce.

2) Připravte si tři misky – jednu s hladkou moukou, druhou s trochou podravky vmíchanou do hladké mouky, a třetí s vajíčkem prošlehaným s trochou mléka a hladké mouky na řidší těstíčko.

3) Žampiony očistěte a pokud jsou velké, nakrájejte je na menší kousky. Poté je obalte postupně nejprve v ochucené mouce, poté ve vajíčku a nakonec v parmazánové strouhance.

Zdroj: Ludmila Vojtíšková

4) V pánvičce rozehřejte olej a na něm usmažte obalené žampiony, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Případně můžete přidat do oleje na rozpékání i plátky pórku nebo cibule pro lepší chuť.

Bramborová kaše s řapíkatým celerem:

1) Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte také nakrájený stonek řapíkatého celeru.

2) Vařte brambory a celer v osolené vodě, dokud nejsou měkké.

3) Vodu slijte a brambory rozšťouchávejte vidličkou. Přidejte horké mléko, máslo a dochuťte solí podle své chuti. Dobře promíchejte, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci.

Nyní je váš lahodný pokrm připraven k podávání! Smažené žampiony v parmazánové krustě jsou křupavé a chutné, zatímco bramborová kaše s řapíkatým celerem přináší do jídla svěžest a zajímavou texturu. Tato kombinace vám zaručeně zpříjemní váš jídelní lístek a potěší chuťové pohárky. Dobrou chuť!