Připravte si dokonalý oběd – Královská roštěná s hráškovou rýží a oblohou.

Dnes se vydáme na gastronomickou cestu plnou královských pochoutek, abychom vám představili neodolatelný recept na Královskou roštěnou s hráškovou rýží.Tento pokrm nese s sebou nádech špičkové kuchařské kreativity a kombinuje do sebe prémiovou kvalitu nízkého roštěnce a bohatost zeleniny.

Zdroj: Ludmila Vojtíšková

Co budeme potřebovat:

Pro královskou roštěnou:

  • Nízký roštěnec (cca 500 g)
  • Dijonská hořčice
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Sušený tymián
  • Sádlo (pro vymazání pečenky)
  • 1 větší cibule (pokrájená na plátky)
  • 1 červená paprika (na nudličky)
  • 1 žlutá paprika (na nudličky)
  • 1 větší rajče (nakrájené na půlkolečka)
  • 100 ml bílého vína
  • Křen (nastrouhaný, podle chuti)
  • Máslo
  • Plátek šunky (na vějířek)

Pro hráškovou rýži:

  • 200 g rýže
  • 200 g mražených hrášků
  • Máslo
Zdroj: Ludmila Vojtíšková

Jak budeme postupovat:

Královská roštěná:

1) Nízký roštěnec lehce nastřihněte po okrajích, aby se při pečení nekroutil. Poté ho rozklepejte do rovnoměrné tloušťky.

2) Vrchní stranu roštěnce potřete dijonskou hořčicí a osolte, opepřete a posypte tymiánem.

3) Na dno pečenky dejte sádlo a pokrájenou cibuli. Na to položte připravený roštěnec a posypejte ho nudličkami pokrájenými paprikami a půlkolečky rajčete.

4) Zakápněte bílým vínem a znovu osolte, opepřete a posypte částí strouhaného křenu.

Zdroj: Ludmila Vojtíšková

5) Pečte roštěnku v předehřáté troubě na 180°C po dobu asi hodiny. Ke konci pečení přilijte ještě 50 ml bílého vína a dřevěnou špachtličkou seškrábejte napečeninu od stěn pečenky. Přidejte kousek másla a promíchejte směs.

6) Na roštěnku přidejte prohřátý vějířek ze šunky.

Hrášková rýže:

1) Vařte rýži podle návodu na obalu. Přibližně ke konci vaření přidejte mražené hrášky do rýže.

2) Uvařenou rýži s hrášky promíchejte s máslem.

Podávání:

Nakonec královskou roštěnou podávejte společně s hráškovou rýží, kterou jste si mezitím připravili. Do rýže vmíchejte ještě trochu másla pro jemnost. Jako ozdobu na talíři můžete použít zbytek strouhaného křenu, šunkový vějířek, sterilovanou okurku a nasekanou kudrnku.