Připravte se na lahodnou dobrodružnou cestu chutí s našimi nadýchanými domácími brioškami! Tyto nadýchané domácí briošky s nutellou a rozinkami vás okouzlí nejen svým jedinečným aroma, ale také neskutečně jemnou texturou. Překvapte své blízké neotřelým dezertem plným sladké rozkoše, který si zamilují od prvního sousta!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Nadýchané domácí briošky s nutellou a rozinkami
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 160 ml teplé vody
- 160 ml teplého mléka
- 3 lžíce cukru
- 11 g sušeného droždí
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 sáček vanilkového cukru
- 80 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- 350-400 g bílé pšeničné mouky
- 100 g extra jemné strouhanky
Pro náplň:
- 11 lžiček nutelly
Ostatní:
- 1-2 lžíce rafinovaného slunečnicového oleje – na tvarování a vymazání pánve
- 1 vejce + 1 lžička octa – na potření před pečením
- hrst rozinek – na zdobení
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Do hluboké mísy nalijte teplou vodu a teplé mléko, poté přisypejte sušené droždí a cukr – promíchejte.
2. Vzniklou směs přikryjte pokličkou a nechte 5 minut kynout, aby se droždí aktivovalo.
3. Následné přisypte vanilkový extrakt, přilijte rafinovaný slunečnicový olej a nasypejte 100 g prosáté mouky – míchejte metličkou dohladka a ještě vmíchejte extra jemnou strouhanku – dobře promíchejte.
4. Postupně přisypejte zbývající mouku a poté vypracujte měkké a poměrně lepivé těsto.
5. Povrch těsta potřete trochou rafinovaného slunečnicového oleje, přikryjte je potravinovou fólií a čistou kuchyňskou utěrkou a nechejte ho 30 minut kynout na teplém místě.
6. Ruce si potřete olejem, těsto jemně prohněťte a rozdělte ho na 12 přibližně stejných dílů: Jeden větší a 11 menších a vytvarujte z nich kuličky.
7. Každou malou kuličku těsta mírně zploštěte a do středu dejte lžičku nutelly, pak je spojte a okraje dobře slepte, aby náplň zcela zakryly – opět vytvarujte do kuličky.
8. Na pomoučeném stole těsto rozválejte na kulatý plát o průměru plechu.
9. Plech vymažte olejem a vysypte moukou, poté přeneste do něj plát těsta a pak ho nožem na těsto rozkrojte na 8 dílů.
10. Naplněné buchty položte na plech, umístěte je soustředně a slepte je k sobě.
11. Povrch připraveného těsta potřete štětcem rozšlehaným vejcem smíchaným se lžičkou octa. Poté nadzvedněte horní části spodních plátů těsta a přeložte je přes naplněné buchty.
12. Povrch posypejte omytými a osušenými rozinkami.
13. Přikryjte je potravinovou fólií a čistou kuchyňskou utěrkou – nechte ji 15 minut “odpočívat” a znovu potřete rozšlehaným vejcem.
14. Pečte 25-30 minut, dokud se pěkně nepropeče, v troubě předehřáté na 180 °C.
15. Nechte je trochu vychladnout a poté je vyjměte z pánve.
16. Podávejte je s velkým potěšením a s láskou.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!