Koláč s rebarborou k odpolední kávě

Tento skvělý koláč s rebarborou je vynikajícím způsobem, jak využít sezónního ovoce a zároveň si dopřát lahodný dezert plný osvěžujících chutí. Buďte kreativní a pokud vám zbyde nějaký kousek, můžete si ho dát třeba na svačinu nebo na sladkou tečku po večeři.

Zdroj: Zdeněk Urban

Co budeme potřebovat:

  • 20 dkg cukru
  • 3 vejce
  • 35 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 125 ml oleje
  • 2 lžičky rumu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • mléko (dle potřeby pro správnou konzistenci těsta)
  • 1 tvaroh (250 g)
  • moučkový cukr (dle chuti)
  • 400 g rebarbory
  • skořice (dle chuti)

Jak budeme postupovat:

1) Ve větší míse utřete cukr s vejci do pěny.

2) Přidejte polohrubou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr, olej, rum a citronovou šťávu. Dobře promíchejte.

3) Postupně přilévejte mléko, abyste získali těsto, které bude pěkně proudit na plech.

4) Na plech s pečicím papírem rozprostřete těsto a lehce ho zapékejte v troubě při 180 stupních Celsia po dobu cca 5 minut.

5) Mezitím připravte tvarohovou náplň. Ve staniolu utřete tvaroh s jedním vajíčkem a moučkovým cukrem dle vaší chuti.

6) Rebarboru oloupejte, nakrájejte na malé kousky a spařte je horkou vodou. Nechte stát asi 10 minut, poté sceďte.

7) Rebarboru posypte cukrem a skořicí, a důkladně promíchejte.

8) Placku z trouby potřete tvarohovou náplní.

9) Na tvarohovou náplň naskládejte nakrájenou rebarboru.

10) Posypte koláč drobenkou.

11) Vraťte koláč zpět do trouby a pečte při 180 stupních Celsia po dobu cca 45 minut, nebo dokud koláč nezezlátne a uprostřed neztuhne.

Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout, a pak si užívejte výtečnou sladkou chuťovou lahůdku k odpolední kávičce.

Vyzkoušejte také – Lahodný tvarohový krémovník plněný rybízem