Tento skvělý koláč s rebarborou je vynikajícím způsobem, jak využít sezónního ovoce a zároveň si dopřát lahodný dezert plný osvěžujících chutí. Buďte kreativní a pokud vám zbyde nějaký kousek, můžete si ho dát třeba na svačinu nebo na sladkou tečku po večeři.
Co budeme potřebovat:
- 20 dkg cukru
- 3 vejce
- 35 dkg polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 125 ml oleje
- 2 lžičky rumu
- 1 lžička citronové šťávy
- mléko (dle potřeby pro správnou konzistenci těsta)
- 1 tvaroh (250 g)
- moučkový cukr (dle chuti)
- 400 g rebarbory
- skořice (dle chuti)
Jak budeme postupovat:
1) Ve větší míse utřete cukr s vejci do pěny.
2) Přidejte polohrubou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr, olej, rum a citronovou šťávu. Dobře promíchejte.
3) Postupně přilévejte mléko, abyste získali těsto, které bude pěkně proudit na plech.
4) Na plech s pečicím papírem rozprostřete těsto a lehce ho zapékejte v troubě při 180 stupních Celsia po dobu cca 5 minut.
5) Mezitím připravte tvarohovou náplň. Ve staniolu utřete tvaroh s jedním vajíčkem a moučkovým cukrem dle vaší chuti.
6) Rebarboru oloupejte, nakrájejte na malé kousky a spařte je horkou vodou. Nechte stát asi 10 minut, poté sceďte.
7) Rebarboru posypte cukrem a skořicí, a důkladně promíchejte.
8) Placku z trouby potřete tvarohovou náplní.
9) Na tvarohovou náplň naskládejte nakrájenou rebarboru.
10) Posypte koláč drobenkou.
11) Vraťte koláč zpět do trouby a pečte při 180 stupních Celsia po dobu cca 45 minut, nebo dokud koláč nezezlátne a uprostřed neztuhne.
Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout, a pak si užívejte výtečnou sladkou chuťovou lahůdku k odpolední kávičce.
Vyzkoušejte také – Lahodný tvarohový krémovník plněný rybízem