Smetanový dort s jahodami! Tak jemný, že doslova taje v ústech

Vítejte u nebezpečně lahodného světa! Představujeme vám náš nejnovější poklad – Smetanový dort s jahodami! Jeho jemnost je tak úchvatná, že doslova taje v ústech. Připravte se na chuťový zážitek, který vás zcela pohltí. Připojte se k nám a objevte slastný svět krémových vrstev a osvěžujících jahodových souznění. Pojďme společně na sladkou cestu plnou radosti a pochoutek.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Smetanový dort s jahodami
Zdroj: retete-usoare.eu

Smetanový dort s jahodami

Co budeme potřebovat:

Pro těsto:

  • 9 bílků
  • 450 g cukru
    3 lžíce kukuřičného škrobu (volitelné)

My jsme pekli těsto na plechu o rozměrech 16 x 26 cm.

Pro krém:

  • 500 ml smetany na šlehání 33%
  • 2-3 lžíce moučkového cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Pokud si přejete, můžete do krému přidat 250 g krémového sýra a dochutit ho dle chuti moučkovým cukrem.

Dále jsme přidali jahody do dortu.


Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto: oddělte s opatrností 3 bílky od žloutků a dejte je do hluboké, čisté, suché a odmastěné mísy.

2. Vyšlehejte bílky metličkou do pěny. Postupně přidejte 150 g cukru a šlehejte, dokud nezískáte tuhý sníh s lesklými špičkami. Těsto by mělo být lesklé a stabilní (pokud obrátíte misku vzhůru nohama, nemělo by spadnout).

Smetanový dort s jahodami

3. Pokud si přejete, můžete do těsta přidat lžíci kukuřičného škrobu a špetku soli. Míchejte lžící kruhovými pohyby odspodu nahoru. Tím těsto získá křupavou krustu po upečení a dezertu dodá další texturu.

4. Rozetřete těsto rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem.

Smetanový dort s jahodami

5. Pečte těsto 25 minut v předehřáté troubě na 150 °C.

Smetanový dort s jahodami

6. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Smetanový dort s jahodami

7. Stejným způsobem upečte další 2 těsta.

8. Chcete-li ušetřit čas, můžete to připravit najednou a upečené těsto následně rozkrájet na 3-4 části.

9. Připravte krém: vyšlehejte smetanu na šlehání (ledovou, přímo z lednice) do lehkého objemu. Pak přidejte moučkový cukr a vanilkový extrakt a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte tuhý sníh.

Smetanový dort s jahodami

10. Pokud si přejete, můžete do krému přidat krémový sýr. Jednoduše smíchejte všechny ingredience do misky a šlehejte je metličkou, dokud nezískáte tuhý sníh. Tato varianta krému je stabilnější a má bohatší chuť.

11. My jsme do dortu přidali jahody, které jsme po důkladném omytí a usušení nakrájeli na kousky.

Smetanový dort s jahodami

12. Sestavte dort: postupně pokládejte těsta na servírovací talíř a potírejte je krémem. Na každou vrstvu krému posypte kousky jahod a poté přikryjte dalším těstem.

Smetanový dort s jahodami Smetanový dort s jahodami

Smetanový dort s jahodami
Smetanový dort s jahodami

13. Dezert dle libosti ozdobte.

14. Dejte dort minimálně na 60 minut do lednice.

15. Poté jej nakrojte na porce a podávejte s radostí!

Smetanový dort s jahodami

Přejeme vám dobrou chuť!