Vítejte ve světě výjimečných chutí a lahodného zážitku! Tento steak z mletého masa vás okouzlí nejen svou plnou a intenzivní chutí, ale také svým nádherným vzhledem. Jeho dokonale zpracovaná konzistence a jedinečné koření ho předurčují stát se opravdovým hitem ve vaší kuchyni. Připravte se na nezapomenutelnou gastronomickou jízdu, která potěší všechny gurmány a podmaní i ty nejnáročnější chuťové buňky!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Steak z mletého masa s omáčkou
Co budeme potřebovat:
Na steak:
- 1 kg mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs obou)
- 4 plátky bílého chleba
- 250 ml mléka
- 20 g jarní cibulky (pór)
- 200 g sýra
- 3 vejce
- mletý černý pepř (dle chuti)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- strouhanka (dle potřeby)
- 1 cibule
- 2 lístky bobkového listu
- 4 hřebíčky
- mletý kmín (dle chuti)
- 100 ml vody
Pro omáčku:
- 1 lžička slunečnicového oleje
- 1 lžička mouky
- 250 ml vody nebo vývaru z masa/zelí
- citronová šťáva a sůl (dle chuti)
Jak budeme postupovat:
1. Nakrájejte bílý chléb na kousky a dejte ho do hluboké mísy. Přelijte ho mlékem a dobře promíchejte rukou, abyste získali co nejvíce homogenní směs.
2. Nakrájejte jarní cibulku na drobné kousky a přidejte ji do mísy. Také přidejte nastrouhaný sýr s malými dírami.
3. V míse rozbijte vejce. Přidejte mletý černý pepř, sůl, mletý muškátový oříšek a mleté maso. Směs důkladně promíchejte rukou. Během míchání přidejte strouhanku, abyste dosáhli požadované konzistence směsi.
4. Nakrájejte cibuli na drobné kousky a dejte je do nepřilnavé pánve.
5. Rozdělte směs masa na dvě části a z každé vytvarujte tyčinky. Položte je na cibuli v pánvi.
6. Tyčinky potřete slunečnicovým olejem, udělejte na nich hluboký řez podélně. Poté přidejte lístky bobkového listu, hřebíček, mletý kmín a vodu do pánve.
7. Dejte pánev do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 60 minut. 10 minut před dokončením můžete zvýšit teplotu na 200 °C, aby měly tyčinky pěknou zlatou kůrčičku.
8. Připravte omáčku: Do pánve, kde jste připravovali maso, přidejte lžičku oleje, aniž byste vyndali cibuli. Ohřejte pánvičku. Potom přidejte mouku a vodu nebo vývar z masa nebo zelí. Nepřetržitě míchejte omáčku, dokud se nezahustí. Na závěr ji dochuťte citronovou šťávou a solí podle chuti.
9. Asi po 10 minutách vaření omáčku přecedíme přes síto.
10. Pokrm je hotový! Vychutnejte si maso a omáčku s potěšením společně s přílohou z brambor.
Přejeme vám dobrou chuť ve společnosti svých blízkých!