ROZHOVOR: Značka VERVER vyniká autorskou oděvní tvorbou

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Znáte značku Verver? Stojí za ní Veronika, která se zabývá oděvní tvorbou. Společně se svým manželem ji rozšířili o navrhování nábytku a interiérů. Jak vidíte, tato značka nabízí víc, než se na první pohled může zdát. Více se dozvíte v našem rozhovoru.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Značka VERVER vyniká autorskou oděvní tvorbou
Zdroj: VERVER

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Dobrý den, jmenuji se Veronika Mičolová a tvořím pod značkou VERVER.

Můžete nám představit svou tvorbu? Co všechno děláte?

Hmm, je toho hodně, ale největší podíl zaujímá má autorská oděvní tvorba.

Kdy jste začala s tvorbou oblečení a co Vás k tomu vedlo?

Svůj první oděvní kousek jsem ušila ve 3 letech – byly to šaty pro mámu, z látkových plínek. Ve 13 jsem začala šít na stroji a od té doby jsem neskončila. Chtěla jsem nosit něco osobitého, co bude přesně podle mých představ. Zpočátku to probíhalo metodou pokus-omyl, ale postupně jsem se vypracovala a v průběhu studia vysoké školy jsem už dodávala své kolekce do lokálních design-obchodů.

ROZHOVOR: Značka VERVER vyniká autorskou oděvní tvorbou
Zdroj: VERVER

V roce 2011 jsem si založila profil na Fleru. Během dalších let následoval další vývoj: vlastní e-shop, pracovní propojení s mým manželem a rozšíření značky o navrhování nábytku a interiérů, včetně jejich realizace.

Gro značky VERVER ale stále tvoří hlavně oděvy, které navrhuji, stříhám, šiju, vytvářím vlastní potisky a tisknu na látky – vše od A až do Z – sama.

ROZHOVOR: Značka VERVER vyniká autorskou oděvní tvorbou
Zdroj: VERVER

Je VERVER Vaše práce nebo koníček?

Už 5 let je mou prací na plný úvazek. Původně jsem vystudovaná výtvarnice a léta jsem souběžně učila na škole, a zároveň tvořila pod svou značkou. No a pak už to nešlo časově skloubit dohromady, takže jsem se rozhodla jít jen vlastní cestou a nelituju.

Je to neustále se měnící proces plný nových výzev, spoluprací, posouvání se, setkávání se zajímavými lidmi…a to všechno miluju.

Jak navrhujete a vytváříte své oblečení, můžete nám popsat výrobní proces?

Pokaždé je trošku jiný. Záleží na tom, jestli se jedná o kousek na e-shop, pro konkrétní zákaznici, nebo na módní přehlídku, či prezentaci nějaké kolekce.

Někdy je původním impulsem látka, pro kterou vymýšlím a tvaruji nejvhodnější střih. Jindy je to zas osoba, pro niž daný oděv vzniká, nebo myšlenka, kterou chci vyjádřit.

ROZHOVOR: Značka VERVER vyniká autorskou oděvní tvorbou
Zdroj: VERVER

Proces vzniku potisků je kapitolou sám o sobě. Motiv, který mne zaujme, nejdříve nafotím (nebo nakreslím, záleží na tom, co to je), pak fotky zpracuji do grafické podoby a připravím pro tisk na průhlednou fólii. Mezitím si na rám se síťovinou nanesu světlo-citlivou emulzi a nechám ji 24 hodin schnout.

Pak přichází na řadu vyvolání síta – to probíhá v temné komoře. Fólii s novým motivem na něj umístím a po daný čas jej osvicuji. Místa, která jsou vykrytá černými linkami se nevyvolají. Síto se poté vypláchne proudem vody a nechá uschnout. Na látky tisknu tak, že nanesu barvu na síto a pomocí stěrky ji protlačuji. Barva jím může procházet pouze v místě motivu, a tak vzniká potisk.

Čím se inspirujete?

Inspiraci nacházím všude kolem sebe. Chodím po světě s očima dokořán otevřenýma, všechno se to ve mně střádá, míchá. Nápadů mám tolik, že je často ani nestíhám realizovat.

ROZHOVOR: Značka VERVER vyniká autorskou oděvní tvorbou
Zdroj: VERVER

Co mělo u Vašich zákazníků největší úspěch?

Za ta léta už toho bylo tolik…ale mezi top kousky určitě patří šaty a neoprenové kabátky.

Tvoříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

Ano, šití na míru a tvorba pro konkrétního člověka mi dává největší smysl – ať už z lidského hlediska – vím, pro koho bude model určený – společně se zákaznicí ladíme střih, materiál, barevnost přímo pro ni a její postavu. Což je zároveň zárukou toho, že daný kousek opravdu vynosí a nebude ležet někde na dně skříně.

Nebyl tedy vytvořen zbytečně, a to je mnohem ekologičtější, než šít takzvaně na sklad. No a právě podíl těchto zakázek se u mne neustále zvyšuje, z čehož mám velkou radost.

Čím si myslíte, že je Vaše oblečení výjimečné/odlišné?

Myslím, že charakteristické jsou pro mne vlastní potisky – nejčastěji inspirované přírodou. Ty tvoří většinu mých sítotiskových motivů – stébla, větve, listy, oblázky, mechy.

Často pracuji s kontrasty, s kombinováním organických a geometrických tvarů, s náznaky kaligrafie, s typografií. Jednotlivé motivy při tisku na látky vrstvím a skládám do obrazů. Spousta mých oděvů je neopakovatelným originálem v jediném kuse nebo v limitované edici.

ROZHOVOR: Značka VERVER vyniká autorskou oděvní tvorbou
Zdroj: VERVER

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svojí tvorbu?

Své portfolio tvorby neustále rozšiřuji, takže určitě se můžete těšit na různá další překvapení.

Kde se dají Vaše výrobky zakoupit?

Na našem e-shopu najdete jak oblečení, tak nábytek a interiérové doplňky. Na Fleru mě najdete zde. Pod pokličku můžete nahlédnout tady nebo tady.

ROZHOVOR: Značka VERVER vyniká autorskou oděvní tvorbou
Zdroj: VERVER
ROZHOVOR: Značka VERVER vyniká autorskou oděvní tvorbou
Zdroj: VERVER