Nikdo z nás nepohrdne chutnou slaninou s cibulí a česnekem. Dnes Vám ale ukážeme, že každý pokrm se dá vylepšit. Připravte si nakládanou slaninu ve slaném nálevu s bobkovým listem, který zvýrazní její chuť. Slaninu můžete zmrazit a kdykoli podávat. Už se Vám sbíhají slinky?
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Lahodná nakládaná slanina ve slaném nálevu:
Co budeme potřebovat:
- 1,5 kg slaniny (nebo vepřových prsou)
- 10-12 stroužků česneku
Pro slaný nálev:
- 1 litr vody
- 8 polévkových lžic nejodizované soli
- 3-4 bobkové listy
- 4-5 zrnek černého pepře
- 4-5 bobulí jalovce.
Jak budeme postupovat:
Připravte slaný nálev:
1) Nalijte vodu do hrnce. Přidejte sůl, bobkové listy, zrnka černého pepře a jalovcové bobule. Míchejte.
2) Slaný nálev vařte 3-4 minuty od varu. Sůl by se v něm měla zcela rozpustit.
3) Nechte nálev zcela vychladnout.
4) Slaninu nebo vepřová prsa dobře omyjte. Kůru důkladně očistěte od povrchu.
5) Pak nakrájejte slaninu na kousky, aby se lépe vešla do sklenice a lépe se ochutila.
6) Česnek nakrájejte na tenké plátky.
7) Na dno čisté suché sklenice přidejte trochu česneku. Vložte do něj kousky slaniny, které položte kůží dolů. Každou vrstvu slaniny posypte plátky česneku.
8) Nalijte studený nálev do sklenice tak, abyste jím slaninu zcela pokryli. Do sklenice přidejte také bobkové listy, zrnka černého pepře a jalovcové bobule z nálevu.
9) Přikryjte sklenici víčkem a nechte slaninu 2 dny v nálevu při pokojové teplotě. Poté je uložte na další 2 dny do chladničky.
10) Po 4 dnech vyjměte slaninu z nálevu.
11) Osušte ji papírovými utěrkami.
12) Každý kousek slaniny zabalte do pečicího papíru nebo alobalu. Skladujte v mrazničce. Když potřebujete kousek slané slaniny, nechte ji rozmrazit v lednici, pak ji nakrájejte a s chutí podávejte!
Přejeme vám a vašim blízkým dobrou chuť!