Pečené brambory s česnekovou zakysankou, restovanou slaninou a pórkem

Rádi bychom vám představili recept na vynikající pečené brambory s česnekovou zakysankou, restovanou slaninkou a pórkem. Tento pokrm je skvělou volbou pro milovníky brambor a lahodného kombinování chutí. Syrové brambory jsou nakrájené na čtvrtky a obaleny v marinádě z česnekového krému, oleje, sladké chilli omáčky, drceného kmínu, tandori koření, italského koření na zeleninu a špetky soli. Po pečení v troubě se brambory stávají křupavými a zlatavými.

Zdroj: Jana Podoláková Burkartová

Co budeme potřebovat:

  • 500 g syrových brambor
  • 4 plátky slaniny
  • 1 pórek (nasekaný na kolečka)
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 2 lžíce česnekového krému
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky sladké chilli omáčky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička tandori koření
  • 1 lžička italského koření na zeleninu
  • Špetka soli
  • 1 lžička medu

Postup:

1) Syrové oloupané brambory nakrájejte na čtvrtky a dejte do mísy.

2) Připravte marinádu z česnekového krému. Smíchejte česnekový krém, olej, sladkou chilli omáčku, drcený kmín, tandori koření, italské koření na zeleninu a špetku soli. Dobře promíchejte.

3) Brambory zalijte marinádou a důkladně promíchejte, aby byly brambory rovnoměrně obalené.

4) Předehřejte troubu na 200°C. Připravte plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně rozložte marinované brambory na plech.

5) Pečte brambory v předehřáté troubě asi 30 minut, nebo dokud nejsou zlatavé a křupavé. Občas je obracejte, aby se pekly rovnoměrně.

7) Mezitím připravte restovanou slaninu a pórek. Na pánvi orestujte plátky slaniny do křupava. Poté přidejte nakrájený pórek a smažte ho, dokud se nezjemní.

8) V misce smíchejte zakysanou smetanu, česnekový krém, sůl a lžičku medu, aby vznikla česneková zakysanka.

9) Na servírovacím talíři rozprostřete pečené brambory. Přelijte je česnekovou zakysankou a posypte restovanou slaninou a pórkem.

10) Zakápněte chilli omáčkou podle své chuti.

11) Tento skvělý pokrm můžete servírovat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu či zelenině.

Užijte si pečené brambory s česnekovou zakysankou, restovanou slaninkou a pórkem plné chutí a kontrastů. Tato kombinace jistě potěší vaše chuťové buňky a přinese do jídelníčku lahodnou a sytou pochoutku.