Pokud počítáte kalorie, chcete jíst a zároveň hubnout, uvařte si tento pokrm. Zelí je tou složkou, kterou můžete jíst tolik a tak často, kolik chcete. Dnes vám ukážeme úžasný recept na zapékané zelí s omáčkou, které máte hotovo během chvilky.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zapékané zelí s omáčkou
Co budeme potřebovat:
- 400 g zelí
- 150 g mrkve
- 300 g brambor
- 1 střední cibule
- sladká hořčice (2-3)
- sůl, černý pepř, červená paprika podle chuti
pro omáčku:
- 150 ml kefíru
- 150 ml mléka
- 3 vejce
- 30 ml oleje
- 1 lžíce pšeničné mouky
- 100 g sýra
- 1½ čajové lžičky jedlé sody
- čerstvé bylinky, sůl, pepř
Jak budeme postupovat:
1. Zelí a papriky nakrájejte nadrobno (zelí potřete solí, aby změklo a zjemnilo se).
2. Nakrájejte cibuli na plátky.
3. Brambory nakrájejte na kostičky.
4. Mrkev nastrouhejte na struhadle.
5. Cibuli osmahněte do hněda.
6. Na cibuli přidejte brambory (dokud nejsou měkké).
7. Přidejte mrkev a papriku v uvedeném složení.
8. Nakonec přidejte zelí na celou směs.
9. Nechte vařit, míchejte a – což je důležité!- přikryjte pokličkou, aby se nepřipálila, dokud není téměř hotová.
10. Nakonec podle chuti osolte, opepřete a přidejte červenou papriku. Vypněte oheň a nechte 10 minut důkladně provařit.
Mezitím připravte omáčku.
11. Vezměte kefír do mísy, přidejte jedlou sodu a dobře promíchejte.
12. Poté přidejte mléko a vejce a dobře promíchejte.
13. Přidejte olej a zeleninu (nakrájenou nadrobno).
14. Přidejte mouku a dobře promíchejte.
15. Do žáruvzdorné misky (vymazané olejem) přendejte zeleninovou směs a přidejte připravenou omáčku. Navrch nasypte sýr (nastrouhaný).
16. Vložte na 20 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Přejeme dobrou chuť!