Dnes vám přátelé nabízíme úžasný recept na lahodný sladký dezert k voňavé kávě nebo horkému domácímu čaji. Je to dezert pro velké a zároveň i pro malé. Okamžitě si ho zamilujete a bude vám moc chutnat! Příprava je velmi jednoduchá a rychlá.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 110 ml mléka
- 110 ml vody
- 15 g cukru
- špetka soli
- 105 g másla
- 135 g hladké mouky
- 4 vejce
Náplň:
- 200 g másla
- 300 g kondenzovaného mléka
- 120 g čokolády
- 20 ml oleje
Jak budeme postupovat:
1. Do hrnce dejte mléko, vodu, cukr, sůl, máslo a promíchejte. Směs přiveďte k varu. Vmíchejte mouku a pokračujte v míchání, dokud nevznikne hladká směs.
2. Směs dejte do mísy a mezitím rozšlehejte vejce a přidejte je do těsta. Pokud je těsto příliš husté, přidejte ještě 1 vejce.
3. Směs těsta nalijte do zdobicího sáčku – formy. Délka ekléru je 10-12 cm.
4. Pečte 45 minut při 170 °C bez přístupu vzduchu. Po upečení je nechte 15 minut vychladnout.
5. Ušlehejte ručním mixérem máslo při pokojové teplotě a přidejte kondenzované mléko při pokojové teplotě a šlehejte dohromady.
6. Na dně ekléru udělejte 2 otvory a naplňte ho náplní v ozdobném zdobicím sáčku. Položte je na mřížku.
7. Rozpusťte hořkou čokoládu, přidejte olej a promíchejte.
8. Vrchní část ekléru namočte do čokolády, dejte na mřížku a potom dejte na 15 minut do lednice.
9. Ke zdobení můžete, ale nemusíte použít domácí šlehačku.