Krásně jemné a křehoučké lilky zavařené v marinádě – recept zde!

Milujeme lilek a zejména jeho rozmanitost při přípravě. Můžete ho péct s masem nebo použít náš recept, který Vám dnes přinášíme. Vyzkoušejte chuť jemného lilku naloženého v marinádě. Je ideální pro přidání do různých druhů salátů a bude se Vám zcela rozplývat v ústech. Nevěříte? Vyzkoušejte!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Lahodné lilky naložené v marinádě:

Co budeme potřebovat:

  • 1,5-2 kg lilků
  • jednu polévkovou lžíci jodidované soli

Na marinádu:

  • 1 litr vody
  • jedna špetka jedlé soli
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 15-20 zrnek černého pepře
  • 3 polévkové lžíce 9% octa

Z těchto surovin jsme získali 1 sklenici o objemu 1 litr, 1 sklenici o objemu 700 ml a 1 sklenici o objemu 500 ml marinovaných lilků.


Jak budeme postupovat:

1) Lilky oloupejte od slupky a nakrájejte je na kolečka o tloušťce 1 cm.

2) Parní síto vložte do hrnce a nalijte pod něj trochu vody. Kolečka lilku položte na síto a posypte je solí (celkem jsme použili 1 polévkovou lžíci soli). Přikryjte hrnec pokličkou a lilky vařte v páře asi 5 minut od chvíle, kdy voda začne vřít, dokud nejsou napůl uvařené. Jejich propečenost zkontrolujete tak, že je propíchnete párátkem nebo vidličkou.

Připravte marinádu:

1) Nalijte vodu do hrnce. Přidejte jedlou sůl, cukr a zrnka černého pepře. Výsledný roztok promíchejte a vařte 5 minut od varu. Nakonec do něj přidejte ocet.

2) Horké lilky přendejte do sterilizovaných sklenic. Nalijte do nich horkou marinádu a zcela je naplňte.

3) Přikryjte je sterilizovanými víčky a vložte je do hrnce s čistou utěrkou na dně. Do hrnce nalijte horkou vodu tak, aby pokrývala ¾ výšky sklenic.

4) Sterilizujte budoucí plechovky: 500 ml plechovky – 10 minut, 700 ml a 1000 ml plechovky – 15 minut od doby, kdy se voda vaří na mírném ohni.

5) Vyjměte sklenice z vody a pevně je uzavřete.

6) Otočte je dnem vzhůru a přikryjte je teplou dekou, dokud zcela nevychladnou.

7) Výsledné zavařeniny uložte na skladovací místo.

8) V zimě můžete marinované lilky přidávat do salátů nebo je podávat s velkým množstvím česneku a zeleninou.

Přejeme vám a vašim blízkým dobrou chuť!