Milujeme lilek a zejména jeho rozmanitost při přípravě. Můžete ho péct s masem nebo použít náš recept, který Vám dnes přinášíme. Vyzkoušejte chuť jemného lilku naloženého v marinádě. Je ideální pro přidání do různých druhů salátů a bude se Vám zcela rozplývat v ústech. Nevěříte? Vyzkoušejte!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Lahodné lilky naložené v marinádě:
Co budeme potřebovat:
- 1,5-2 kg lilků
- jednu polévkovou lžíci jodidované soli
Na marinádu:
- 1 litr vody
- jedna špetka jedlé soli
- 1 polévková lžíce cukru
- 15-20 zrnek černého pepře
- 3 polévkové lžíce 9% octa
Z těchto surovin jsme získali 1 sklenici o objemu 1 litr, 1 sklenici o objemu 700 ml a 1 sklenici o objemu 500 ml marinovaných lilků.
Jak budeme postupovat:
1) Lilky oloupejte od slupky a nakrájejte je na kolečka o tloušťce 1 cm.
2) Parní síto vložte do hrnce a nalijte pod něj trochu vody. Kolečka lilku položte na síto a posypte je solí (celkem jsme použili 1 polévkovou lžíci soli). Přikryjte hrnec pokličkou a lilky vařte v páře asi 5 minut od chvíle, kdy voda začne vřít, dokud nejsou napůl uvařené. Jejich propečenost zkontrolujete tak, že je propíchnete párátkem nebo vidličkou.
Připravte marinádu:
1) Nalijte vodu do hrnce. Přidejte jedlou sůl, cukr a zrnka černého pepře. Výsledný roztok promíchejte a vařte 5 minut od varu. Nakonec do něj přidejte ocet.
2) Horké lilky přendejte do sterilizovaných sklenic. Nalijte do nich horkou marinádu a zcela je naplňte.
3) Přikryjte je sterilizovanými víčky a vložte je do hrnce s čistou utěrkou na dně. Do hrnce nalijte horkou vodu tak, aby pokrývala ¾ výšky sklenic.
4) Sterilizujte budoucí plechovky: 500 ml plechovky – 10 minut, 700 ml a 1000 ml plechovky – 15 minut od doby, kdy se voda vaří na mírném ohni.
5) Vyjměte sklenice z vody a pevně je uzavřete.
6) Otočte je dnem vzhůru a přikryjte je teplou dekou, dokud zcela nevychladnou.
7) Výsledné zavařeniny uložte na skladovací místo.
8) V zimě můžete marinované lilky přidávat do salátů nebo je podávat s velkým množstvím česneku a zeleninou.
Přejeme vám a vašim blízkým dobrou chuť!