Rajčata jsou velmi oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních. Překvapte strávníky novým receptem s oblíbenými surovinami. Tato báječná domácí rajčatová omáčka s česnekem a spoustou zeleniny vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodná příloha například k těstovinám. Pojďme na recept!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí rajčatová omáčka s česnekem a spoustou zeleniny
Co budeme potřebovat:
- 5 kg rajčat
- 1 kg bylinek (my jsme použili kopr, petržel, koriandr a zelený celer)
- 200 ml slunečnicového oleje
- 60 g soli
- 160 g cukru
- 5 lžic 9% octa
- 2 lžíce mletého koriandru
- 150 g česneku
- mletý černý pepř – podle chuti
- chilli paprička – podle chuti
Z těchto surovin jsme získali 9 sklenic po 500 ml rajčatové omáčky.
Jak budeme postupovat:
1. Rajčata zbavte slupek a nakrájejte je na kousky. Projeďte je mlýnkem na maso, na který jste nasadili malé sítko.
2. Česnek očistěte a protáhněte mlýnkem na maso.
3. Zeleninu omyjte a ujistěte se, že v ní nejsou žádné zkažené listy. Nakrájejte ji nožem, ale příliš ji nemelte.
4. Nastrouhaná rajčata nasypte do hrnce s tlustým dnem. Za častého míchání vařte 15 minut od bodu varu na mírném ohni.
5. Poté přidejte jedlou sůl, cukr, prolisovaný česnek a nasekanou zeleninu. Míchejte.
6. Přidejte mletý koriandr, mletý černý pepř podle chuti, papriku podle chuti a rafinovaný slunečnicový olej. Míchejte.
7. Omáčku vařte 5 minut od varu na mírném ohni za častého míchání.
8. Poté přidejte ocet. Promíchejte a omáčku ještě 2-3 minuty povařte.
9. Poté omáčku přelijte do sterilizovaných sklenic (nemusíte je sterilizovat – stačí sklenice a všechny ingredience dobře umýt). Ihned je přikryjte sterilizovanými víčky a pevně je uzavřete.
10. Obraťte vzniklé plechovky dnem vzhůru a přikryjte je teplou dekou, dokud zcela nevychladnou.
11. Uložte je na skladovací místo.
Přejeme dobrou chuť!