Inspirujte se tímto receptem na fantastický a vláčný čokoládový dort s bohatým smetanovým krémem, kterým můžete pohostit všechny své blízké. Kakaový dort se smetanovým krémem rozhodně musíte vyzkoušet! Jeho příprava Vám zabere jen pár minut. Pusťte se do toho, přátelé!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Krémový čokoládový dort:
Co budeme potřebovat:
Pro vrchní části:
- sklenici kefíru
- jedna lžička jedlé sody
- jedno vejce
- špetka soli
- sklenici cukru
- 50 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- jednu sklenici mouky
- 2 lžíce kakaového prášku
Na krém:
- 350 g 20-30% zakysané smetany
- 3 lžíce cukru
Objem použité sklenice je 250 ml.
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Smíchejte kefír a jedlou sodu. Nechte je několik minut komunikovat.
2) Mezitím rozbijte vejce do hluboké mísy. Přidejte špetku soli a cukr. Míchejte metličkou do hladka.
3) Přidejte rafinovaný slunečnicový olej a kefír v kombinaci se sodou. Míchejte.
4) Vmíchejte prosátou mouku a kakaový prášek. Velmi dobře promíchejte, abyste získali hladké těsto bez hrudek.
5) Těsto přeneste do máslem vymazané čtvercové formy o průměru 18-20 cm. Rovnoměrně rozetřete.
6) Pečte 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
7) Nechte vychladnout a poté vyjměte z plechu. Vyhlaďte povrch a rozřízněte ho na 2 stejné díly (podélně).
Připravte krém:
1) Smíchejte zakysanou smetanu a moučkový cukr.
2) Odstavte krém na 15 minut: během této doby se v něm cukr zcela rozpustí.
Sestavte dort:
1) Vrchní díly položte na talíř a potřete je asi polovinou krému (2-3 lžíce krému si nechte na uhlazení okrajů dortu).
2) Okraje dortu potřete zbylým krémem.
3) Koláč posypeme drobenkou, která vznikla rozdrobením kousku těsta, který jsme odkrojili z povrchu.
4) Koláč lze ihned porcovat a podávat! Je velmi měkký, vlhký, jemný a chutný!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!