Zmrzlina je oblíbeným dezertem a osvěžením v horkých dnech. Připravte si proto domácí vanilkovou zmrzlinu, která nevyžaduje zvláštní kulinářské znalosti ani mnoho času, který byste jí věnovali. Tuto pochoutku si můžete připravovat každý den. K její výrobě nebudete potřebovat více než 5 ingrediencí. Pojďte ji s námi vyzkoušet.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí vanilková zmrzlina:
Co budeme potřebovat:
- 4 žloutky
- 150 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového nebo vanilkového cukru
- 100 ml mléka
- 500 ml smetany ke šlehání o obsahu nejméně 33 %
Jak budeme postupovat:
1) V hrnci (povinně se silným dnem) vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem nebo vanilkovým cukrem dohladka.
2) Přilijte mléko, hrnec postavte na mírný oheň a směs za stálého míchání vařte, dokud nezíská konzistenci kondenzovaného mléka. Zkontrolujte to takto: naberte trochu směsi na špachtli a rozetřete prstem – měl by zůstat čirý pruh.
Pozor! Směs nepřivádějte k bodu varu! Jinak bude zmrzlina chutnat jako vařená vejce. Je lepší stáhnout směs z ohně dříve než později.
3) Odstavte pánev z ohně a za pravidelného míchání nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu. S krémem začněte pracovat až po vychladnutí směsi.
4) Smetana ke šlehání musí být velmi studená. Můžete ju dát do chladničky na 4 hodiny nebo nejlépe přes noc.
5) Šlehejte smetanu, dokud se nevytvoří tuhé špičky, a to od nejnižší rychlosti.
6) Přidejte studenou (!) uvařenou směs a jemně promíchejte do hladka. Použijte stěrku nebo mixér na nízké otáčky.
7) Nalijte zmrzlinu do nádoby, uzavřete ji a vložte do mrazáku.
8) Během prvních 3 hodin 5-6 krát dobře promíchejte. Tím se zabrání tvorbě ledových krystalků a zmrzlina získá hladkou strukturu.
9) Nechte zmrzlinu chvíli odstát při pokojové teplotě, pak ji naberte do pohárů a vychutnejte si tu nejchutnější zmrzlinu, jakou jste kdy vyrobili!
Přejeme vám a vašim blízkým dobrou chuť!