ROZHOVOR: Proč je dřevo láska? Seznamte se s Wood

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Dnes Vám představíme Wood – malou firmu s velkým vkusem. Řídí se tím, že chtějí vytvářet originální, ale především využitelné výrobky. Ručně vyráběné dřevěné výrobky, které potěší Vaše domácí mazlíčky – od pejsků, až po děti. Pojďme se o jejich výtvorech dozvědět více.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Proč je dřevo láska? Seznamte se s Wood
Zdroj: Wood

Na začátek Vás poprosím o představení Vás a Vaší práce.

WOOD je malou firmou, kterou jsme se rozhodli založit před cca 2 lety. S přítelem jsme se seznámili v zahraničí (USA), kde jsme poté pár let žili. Už tam se zrodila myšlenka nějakého vlastního projektu, který bude naším koníčkem, a také nás bude živit a bavit. To byl náš hlavní cíl, dělat něco, co nás oba naplňuje, a zároveň za to budeme mít zaplaceno. Asi sen každého z nás.

Po návratu do ČR jsme náš sen rozjeli, ale brzy jsme narazili na tvrdou realitu, nekonečné papírování, založení e-shopu s minimem znalostí, jak vůbec e-shop vytvořit a jak by měl vypadat. Postupem času jsme přišli na to, jak chceme fungovat, co je pro nás prioritou a v tom pokračujeme doteď.

ROZHOVOR: Proč je dřevo láska? Seznamte se s Wood
Zdroj: Wood

Hlavní myšlenkou celého našeho podnikání je tvořit něco originálního, a zároveň v domácnosti naprosto využitelného. Jde o to, že vždy, když jsem chtěla koupit nějakou praktickou věc do domácnosti, byla ošklivá. Ve špatných barvách nebo jen prostě naprosto nevkusná do domácnosti. A tak vznikly například naše stojany na misky – vkusné, dřevěné, oživí každou domácnost a jejich využitelnost je jasná.

Já jsem správce celého našeho sociálního světa, vyřizuji objednávky a veškeré papírování, přítel je hlavní strůjce výroby. Vše probíhá v jeho malé dílně, kde pracuje sám. Vše se učíme společně a za pochodu.

Proč WOOD?

Většina za tím hledá nějaký skrytý význam, nějakou spojitost s námi. Bohužel, za tím žádný velký příběh nestojí. Název byl pro nás oříšek, a tak je nakonec název dost neoriginální. Chtěli jsme něco jednoduchého, lehce zapamatovatelného, v češtině však většina názvů zněla divně, proto vyhrála angličtina.

Můžete nám představit svou tvorbu? Co všechno děláte?

Vyrábíme pouze ze dřeva, veškeré dřevo pochází z České republiky a snažíme se jej využívat na sto procent. A tak občas vznikají různé výrobky, které tak úplně neplánujeme.

ROZHOVOR: Proč je dřevo láska? Seznamte se s Wood
Zdroj: Wood

V naší nabídce naleznete především výrobky pro pejsky/kočky a děti. Občas přijdeme s nějakým nápadem do domácnosti (kuchyně). Úplně první vznikly stojany na misky, které jsou u nás stále nejprodávanější. Dále pak výrobky pro děti, jako židličky se zvířecí oušky, které jsou také velmi oblíbené.

Kdy jste začala vyrábět ze dřeva a jak jste se k tomu dostala?

Přítel je vyučený opravář zemědělských strojů, nikdy se dřevem v podstatě nepracoval, ale vždy ho k této práci něco táhlo. A já? Já do výroby nemůžu moc mluvit, vždy přijdu s nápadem a přítel se snaží jej zrealizovat.

Já poté stále hodnotím, opravuji, komentuji a společně se snažíme dojít k tomu, aby byly výrobky téměř dokonalé. A proč dřevo? Je to láska. Ta práce s ním, to, jak z obyčejného kusu dřeva vytvoříte něco originálního.

Je Wood Vaší prací nebo koníčkem?

Od začátku je to koníček, oba pracujeme na plný úvazek. Jakmile bude WOOD práce na plný úvazek, budeme spokojení.

ROZHOVOR: Proč je dřevo láska? Seznamte se s Wood
Zdroj: Wood

Čím jsou podle Vás vaše produkty výjimečné/zajímavé?

Od začátku se snažíme, aby veškeré výrobky byly něčím originální, aby to bylo něco, co na trhu není nebo alespoň ne v našem provedení. Dále jsou to výrobky ze dřeva, což znamená, že každý kus je originál, nikdy jej nevyrobíte stejně jako ten předchozí. To znamená, že vždy budete mít ojedinělý kus, který byl od začátku do konce vyroben ručně.

Čím se při své tvorbě inspirujete?

Inspirace je všude kolem nás. Ale nejčastěji jsou to věci kolem nás, které aktuálně potřebujeme, začneme je hledat na internetu a zjistíme, že podle našich představ není ani jeden výrobek. A tak vlastně vzniká většina našich výrobků.

Jaká je následná péče o Vaše dřevěné výrobky?

Jedná se o dřevěné výrobky, které Vám vydrží několik let. S dobrou údržbou i desítek let. Důležitá je správná údržba.

U psích stojánků je to zabránit kontaktu s velkým množstvím vody, udržovat stojánek suchý a dbát o něj. Poté vždy stačí jednou za čas stojánek omýt vodou a vždy dobře vysušit.

ROZHOVOR: Proč je dřevo láska? Seznamte se s Wood
Zdroj: Wood

Výrobky pro děti nepotřebují žádnou speciální údržbu, co se týče výrobků do domácnosti – dřevěná prkénka, ty jsou ošetřena speciálním olejem pro styk s potravinami a jsou přizpůsobené na mytí ve vodě. Nedoporučujeme pouze mytí v myčce.

Poté už je na každém, jak se o výrobek bude starat, může si jej jednou za rok přebrousit, nalakovat, je to čistě na daném zákazníkovi.

Tvoříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

Ano, tvoříme také na přání. Do budoucna je naším hlavním cílem tvořit převážně na zakázku. Líbí se nám, když zákazník přijde se svým vlastním návrhem a my jej přetvoříme do skutečné podoby. Taková spolupráce mezi zákazníkem a námi by se nám líbila.

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svojí tvorbu?

Aktuálně ne. Snažíme se neustále posouvat dále, kupovat nové stroje, materiály. Stále jsme však na začátku. Rozšiřujeme se stále, ale naším cílem je zůstat malá firma, která vyrábí především ručně.

ROZHOVOR: Proč je dřevo láska? Seznamte se s Wood
Zdroj: Wood

Kde se dají Vaše výrobky zakoupit?

Naše výrobky najdete na našich webových stránkách: www.woooood.cz, také na Fleru, Fb a Instagramu. Všude je možné výrobky objednat. Dokončujeme také spolupráci s malou prodejnou, kde budou naše výrobky k vidění a také zakoupení (Praha).

ROZHOVOR: Proč je dřevo láska? Seznamte se s Wood
Zdroj: Wood
ROZHOVOR: Proč je dřevo láska? Seznamte se s Wood
Zdroj: Wood