ROZHOVOR: Někdy nalezneme svou vášeň ležet … ve skladu

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Dnešní článek je věnován Zuzaně, která objevila svou životní změnu ve skladu jedné české textilní firmy. Vyrábí lněné povlečení – od utěrek až po ubrusy. Je důkazem toho, že někdy není třeba hledat něco, co se časem objeví i samo. Tak mějte oči otevřené a přečtěte si o této dámě více.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Někdy nalezneme svou vášeň ležet ... ve skladu
Zdroj: Linai

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Zuzana a jsem mámou dvou “skoro” puberťáků. Spolu s početným zvířectvem žijeme v Beskydech na samotě u lesa.

Moje původní profesní cesta mířila úplně jiným směrem – vystudovala jsem totiž sociální antropologii. Poté, díky svému zaměstnání, jsem vystudovala zahraniční obchod.

Dlouhé roky jsem pracovala na obchodním oddělení v jedné české textilce. Tam jsem se logicky poprvé setkala se lnem.

Můžete nám představit svou tvorbu? Co všechno děláte?

Jedinou mou technikou je schopnost organizace – dlouhé roky jsem zasvětila práci pro českou textilku. Když jsem ale objevila v jejích skladech len, kterého si nikdo nevšímal, rozhodla jsme se ho zachránit. Zorganizovala jsem výrobu lněného povlečení, a takhle to je vlastně do teď.

ROZHOVOR: Někdy nalezneme svou vášeň ležet ... ve skladu
Zdroj: Linai

Ze lnu pak začaly vznikat výrobky do domácnosti – od povlečení, přes utěrky, ubrusy nebo i osušky. Takže Linai je e-shop s domácím textilem vyrobeným výhradně ze 100% lněného materiálu.

Kdy jste začala vyrábět bytový textil a jak jste se k tomu dostala?

Jak jsem již zmínila, pracovala jsem na obchodním oddělení v jedné české textilce. Tam jsem se logicky poprvé setkala se lněnou látkou. V té době ležel tento materiál na skladě už dlouhou dobu bez povšimnutí. Len nebyl v kurzu a zákazníci o něj neměli zájem.

Mně však tato látka učarovala, a tak mě napadlo zkusit něco netradičního – lněné povlečení. Spolu s manželovou maminkou jsme ušily první kusy, a pak zkusili vyrobit i jiné dekorace do bytu (ubrus a utěrky, chňapky).

Napadlo mě tedy nabídnout lněné produkty i jiným. Začala jsem sbírat informace o lnu, přišla s nápadem na potisk látek a sehnala zahraničního dodavatele lnu, který mi nejvíce vyhovoval.

Jakmile se poptávka zvýšila, nestíhali jsme již ve dvou vyrábět. Proto jsem oslovila místní chráněnou dílnu, která nám v šití do nedávna pomáhala. Teď už víc jak rok spolupracuji s jednou moc šikovnou švadlenou tady v Beskydech a pevně věřím, že mi už zůstane.

ROZHOVOR: Někdy nalezneme svou vášeň ležet ... ve skladu
Zdroj: Linai

Je to Vaše práce nebo koníček?

Práce i koníček – Linai se věnuji naplno. Zaměstnání jsem opustila, když jsem viděla, že mi Linai začíná zabírat spoustu času a nechtěla jsem se tomu věnovat pouze víkendově. Což je paradox, jelikož od té doby mám víkendy většinou pracovní.

V tuto chvíli je zaměstnaná valná část rodiny, a kromě koníčku, je to i práce na plný úvazek. Můžu tak zúročit praxi v obchodě, a k tomu si hrát s různými materiály a produkty.

Kde čerpáte inspiraci?

Inspiraci čerpám hlavně u zahraničních značek, které vyrábějí lněné produkty. Jejich nabídka je většinou o krok napřed a mají vždy krásné prezentace na sociálních sítích. Jezdím také na textilní veletrhy, kde si mohu spoustu věcí tzv. osahat.

Jak vytváříte vlastní látky s motivy?

U mě je tvoření hlavně o vymýšlení nových vzorů a produktů. Snažím se nasávat nové nápady všude kolem. Pokud mě něco chytí za srdce, oslovím své designéry nebo švadlenu s prosbou o vytvoření. To je většinou složitý proces, jelikož není lehké přenést svou představu na někoho jiného. Ale vždy to dopadne skvěle.

Jak dlouho Vám trvá vytvořit produkt od návrhu po finální úpravu? Můžete nám přiblížit výrobní proces?

Vezmu si do hlavy nějaký vzor, který mi oslovený designer vytvoří. Po úpravách a schválení to jde do tiskárny. Když to tiskárna natiskne, pošleme vše ke švadleně a ta stříhá a šije. Ale tím to nekončí, musíme vše nafotit, vložit na web a odprezentovat na soc. sítích.

Než tedy nový produkt bude spatřen prvním zákazníkem, může to trvat cca 3-6 měsíců.
Když se jedná o již hotový vzor a potřebujeme pouze doplnit sklady, jsme schopni nechat natisknout a ušít i do 14 dnů (záleží na vytíženosti tiskárny).

Vytváříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

Kromě základních velikostí výrobků nabízíme také šití na míru. Poslední dobou je to tak, že počet objednávek na míru předčil prodej těch klasických “skladovek”. Někdy se až divím, kde zákazníci ty rozměry berou.

ROZHOVOR: Někdy nalezneme svou vášeň ležet ... ve skladu
Zdroj: Linai

Který produkt má u Vašich zákazníků největší úspěch?

Stále, a už několik let, je to hlavně povlečení. Utěrka je v české domácnosti vyloženě spotřební zboží, takže za ní moc zákazník nechce utrácet. Ubrusy a běhouny na stůl jsou zas spíše na slavnostní příležitost. Český zákazník moc není zvyklý stůl přikrývat.

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svojí tvorbu?

Myslím, že u textilu zůstanu jak za rok, tak i za deset let. Byla bych ráda, kdyby to byl stále můj milovaný len a proto chci Linai rozšířit o nabídku látek, ne jen ušitých produktů.

V zahraničí je spousta výrobců, kteří nabízí nepřeberné množství vzorů, o kterých se nám tady může jen zdát. Stále je spousta žen, které si šijí doma pro radost, a takové látky se jim hodí.

Kde se dají Vaše výrobky zakoupit?

Určitě na e-shopu – www.linai.cz. Často jezdíme na různé designové markety, takže to je příležitost nás vidět i na živo.

ROZHOVOR: Někdy nalezneme svou vášeň ležet ... ve skladu
Zdroj: Linai

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Tak třeba, který produkt ze lnu mám nejraději? Určitě jsou to osušky ze lnu. Když jsem s nimi přišla na trh, byly zde pouze osušky (ručníky) ze směsi bavlny a lnu, nebo ty ze 100% lnu, které měly vaflovou strukturu.

Mě však nadchlo jednoduché lněné plátno. Totiž jejich největší výhodou je vysoká savost, rychlost schnutí a také skladnost. Díky svému objemu nezaberou moc místa například při cestování. Nesmí chybět na žádné naší dovolené.

ROZHOVOR: Někdy nalezneme svou vášeň ležet ... ve skladu
Zdroj: Linai
ROZHOVOR: Někdy nalezneme svou vášeň ležet ... ve skladu
Zdroj: Linai
ROZHOVOR: Někdy nalezneme svou vášeň ležet ... ve skladu
Zdroj: Linai
ROZHOVOR: Někdy nalezneme svou vášeň ležet ... ve skladu
Zdroj: Linai