Připravte si chutný a lákavý dezert, který Vám dodá jemný medový nádech. Medové těsto v kombinaci se smetanovým krémem vytvoří úžasné medové řezy, kterými můžete pohostit návštěvu i své blízké. Jeho příprava Vám nezabere více než 30 minut.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Fantastické medové řezy:
Co budeme potřebovat:
Pro vrchní části:
- 80 g medu
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 3 vejce
- 1 lžička strouhané jedlé sody
- 1 špetka soli
- 180-200 g mouky
Na krém:
- 400 g 20% fermentované smetany
- 1 lžíce moučkového cukru
Jak budeme postupovat:
1) Med rozpusťte ve vysokostěnném hrnci a když začne vřít, přidejte hydrogenuhličitan.
2) Směs nechte na mírném ohni za stálého míchání 2 minuty, dokud nezíská karamelovou barvu.
3) Přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Směs nechte vychladnout.
4) Vejce šlehejte mixérem 5 minut při vysokých otáčkách a postupně přidávejte cukr.
5) Přidejte medovou směs do mísy s vejci a mouku po malých dávkách prosejte přímo do mísy.
6) Přeneste ½ těsta na silikonovou fólii nebo pečicí papír a pomocí stěrky jej rozetřete v rovnoměrné vrstvě po celé ploše.
7) Pečte těsto při teplotě 160 °C po dobu 6-8 minut v závislosti na jeho tloušťce. Postup opakujte i u druhé dávky těsta.
8) Okraje vrcholků nařízněte jen natolik, aby se vyrovnaly, a pak každý vrcholek rozřízněte na 2, 3 nebo 4 menší vrcholky.
9) Zbytky vrcholků použijte na ozdobu. Rozemelte je mixérem nebo mlýnkem na kávu.
10) Lžící smíchejte smetanu s moučkovým cukrem.
11) Každé těsto potřete krémem a pokryjte jím povrch a boky.
12) Nakonec dort ozdobte obalením ve strouhance.
13) Dort musí být uložen v lednici po dobu 3-4 hodin, aby ztuhl.
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!