Máte chuť na něco svěžího, ale zároveň sladkého? Vyzkoušejte dokonalý recept na mandarinkový dort s karamelovou polevou. Budete potřebovat jen několik základních surovin, které určitě najdete v lednici. Svěží, chutné a křehké těsto Vás přesvědčí o své kvalitě.
Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.
Mandarinkový dort s karamelovou polevou:
Co budeme potřebovat:
- 3 vejce
- 80 g + 4 lžíce cukrumandarinky
- 150 g mouky
- jednu lžičku prášku do pečiva
- 40 g rozpuštěného másla (můžete ho nahradit rafinovaným slunečnicovým olejem)
- 100 ml mléka
- 5 g vanilkového cukru (můžete ho nahradit vanilkovou esencí)
- 5-6 malých mandarinek
Jak budeme postupovat:
Připravte karamel:
1) Na suchou pánev dejte 4 lžíce cukru. Roztavte ji na mírném ohni (tento proces trvá 5-7 minut). S mícháním stěrkou začněte až poté, co se stane tekutým.
2) Karamel nechte na mírném ohni a rychle připravte ostatní ingredience.
3) Oloupejte mandarinky. Rozkrojte je napříč na poloviny a odstraňte z nich pecky.
Připravte těsto:
1) Do hluboké mísy dejte vejce, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Vše šlehejte mixérem 3-4 minuty.
2) Přidejte mléko a rozpuštěné a vychladlé máslo. Rozmixujte do hladka.
3) Vmíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Těsto vyšlehejte mixérem nebo stěrkou do hladka.
Sestavte dort:
1) Dno kulaté formy o průměru 20-22 cm vyložte pečicím papírem. Navrch rozetřete karamel.
2) Na karamelovou vrstvu položte půlky mandarinek a položte je řezem dolů.
3) Těsto nalijte na mandarinky a rovnoměrně ho rozetřete.
4) Koláč pečte 35-40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
5) Tenkým nožem oddělte od stěn pánve a vyklopte na talíř. Z povrchu odstraňte pečicí papír. Nechte vychladnout.
6) Mandarinkový a karamelový dort naporcujte a podávejte! Je měkký, hladký, vlhký a lahodný!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!