ROZHOVOR: “Rozkveťte se šperky s pravými květy!” – Dandylion

Pokud máte rádi kreativní nápady stejně jako my, připravili jsme si pro Vás jako poděkování krátký rozhovor. Rádi bychom našim čtenářům nabídli kousek uměleckého vnímání od profesionálů v tomto oboru, a zároveň podpořili jejich tvorbu.

Za tímto krásným a pravdivým sloganem, který můžete vidět i v titulku, stojí Katka Loukotová – zakladatelka vlastní značky, kterou pojmenovala Dandylion. Představte si, že Vás zdobí krásné pravé květiny, které zdůrazní Vaši ženskost a jemnost. Jak se k tomu dostala? Odpověď naleznete v dnešním rozhovoru.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Rozkveťte se šperky s pravými květy! - Dandylion
Zdroj: Dandylion

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Katka a už sedmým rokem vyrábím pod svou značkou Dandylion šperky s opravdovými květinami. Nebylo to tak vždycky, vystudovala jsem novinařinu, a pak religionistiku a teologii.

Pracovala jsem v divadle i v muzeu. I když mi všechny tyhle životní etapy daly moc, nechala jsem je nakonec za sebou a odešla z města na vesnici mezi svoje květiny.

Můžete nám představit Vaší tvorbu šperků se skutečnými květinami? Co všechno děláte?

Vyrábím autorské šperky, které spojuje láska k přírodě. Její něha, jemnost i síla. Ve všech tak najdete kousky skutečné přírody. Nejvíc květiny, ale taky listy, stébla, lišejník, houby nebo mech.

ROZHOVOR: Rozkveťte se šperky s pravými květy! - Dandylion
Zdroj: Dandylion

Dělám z nich náramky, náhrdelníky, prsteny a náušnice. A protože mám sama ráda spíš drobné, praktické věci, najdete u mě vedle velkých, efektních kousků spoustu právě takových.

Kdy jste začala tvořit a co Vás k tomu vedlo?

Začala jsem před asi osmi lety, zčistajasna. Nikdy jsem nic netvořila, doma jsme tuhle tradici neměli. Možná o to větší ta potřeba byla. Je to jako pružinka, která se napínala příliš dlouho.

Vedla mě k tomu touha – po seberealizaci, pracovní změně, taky změně místa. V té době už jsme s manželem jezdili na chalupu u Rakovníka, a já se tam moc chtěla přestěhovat.

Je tvoření šperků Vaší prací nebo koníčkem?

Je to moje milá práce. Mám radost, že můžu svou vášeň pro květiny a přírodu vůbec proměnit v živobytí. Myslívám na citát Steva Jobse, zakladatele Apple: “Jediným způsobem, jak dělat skvělé věci, je dělat to, co milujete.” Dobře shrnul jednoduchou pravdu, že jenom tak je možné pracovat s vášní. A to je na výsledku vždycky znát.

ROZHOVOR: Rozkveťte se šperky s pravými květy! - Dandylion
Zdroj: Dandylion

Kde berete inspiraci při tvorbě šperků?

Inspirace je muška, která si létá, kdy chce. Může přijít skrz cokoli, zajímavou strukturu, kompozici květin, zákoutí na louce nebo mini krajinku mechu na pařezu. Má u mě připravenou živnou půdu, a pak přijde klik, a já vidím obraz nebo cítím atmosféru, kterou bych chtěla zachytit. A pak začnu vymýšlet, jak ten záchvěv převést do hotového šperku.

V čem si myslíte, že jsou Vaše šperky unikátní?

Bude to znít zvláštně, ale mnou samou. Každý máme jedinečné vidění světa, ten svůj koktejl dovedností, schopností, zkušeností a talentů, díky kterému budeme danou věc dělat jedinečně, jako nikdo jiný.

I proto je nesmysl někoho kopírovat. Mé vidění světa je barevné, proudící, poklidné i živočišné a plné obdivu k jemné, ale nesmírné síle přírody. Přijďte se mrknout a posuďte sami.

ROZHOVOR: Rozkveťte se šperky s pravými květy! - Dandylion
Zdroj: Dandylion

Můžete nás seznámit s procesem, jak takové šperky vznikají?

Obvykle to celé začne nápadem, který musí ven, a já se nemůžu dočkat, až ho začnu realizovat. Když se do toho konečně pustím, nemluvte na mě a choďte jako myšky, protože potřebuju klid a soustředění (manžel by mohl vyprávět)!

Přibližně jak dlouho Vám trvá vytvořit jeden šperk?

Výroba má řadu fází, od přípravy forem, vlastní tvůrčí činnost, odlévání, mnohé broušení a leštění, vrtání, a podobně. Jsou tam nutné i technické pauzy na různá vytvrdnutí. Výroba jednoho šperku tak trvá i několik týdnů.

Z jakých materiálů nejčastěji vytváříte šperky?

Používám nejvíc epoxidovou pryskyřici, nejrůznější přírodní materiály a ocel. Mám zkušenost, že oproti stříbru víc vydrží, nečerná a je lepší pro alergiky.

ROZHOVOR: Rozkveťte se šperky s pravými květy! - Dandylion
Zdroj: Dandylion

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svojí tvorbu?

Plány jsou tu vždycky. Teď mě třeba čeká tvorba nového webu, který, jak doufám, květinky ještě líp představí.

Mám v hlavě letní a podzimní kolekci, plánuji setkávat se se zákazníky, letos o něco víc naživo na marketech. Těším se, čím mě muška inspirace zase překvapí.

Vytváříte také šperky na přání – podle představ zákazníka?

Ano, na přání vyrábím taky. Je to radost, a taky často posunutí novým směrem, spojení pohledu zákazníka a mého rukopisu. Někdy spolu vymyslíme opravdu parádní kousky.

ROZHOVOR: Rozkveťte se šperky s pravými květy! - Dandylion
Zdroj: Dandylion

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Nejlépe na webu www.dandylion.cz, tam kvetou všechny právě dostupné šperky pěkně pohromadě. Do zákulisí mé dílny a do aktuální tvorby můžete nahlédnout na Facebooku a Instagramu.

ROZHOVOR: Rozkveťte se šperky s pravými květy! - Dandylion
Zdroj: Dandylion
ROZHOVOR: Rozkveťte se šperky s pravými květy! - Dandylion
Zdroj: Dandylion