Připravte se na dokonalý zážitek pro vaše chuťové buňky s naším jahodovým cheesecakeem s bohatou smetanovou náplní. Tento lahodný dezert vás okouzlí svou svěžestí a krémovou texturou, která se rozplývá na jazyku. Kombinace jemného jahodového pyré a bohaté smetanové náplně vytváří dokonalou harmonii chutí, která vás zcela pohltí. Připravte si tento cheesecake jako vítaný závěr po jakémkoli jídle nebo jako sladkou tečku dne.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jahodový cheesecake se smetanovým krémem:
Co budeme potřebovat:
Na měkké těsto:
- 240 g mouky
- 80 g cukru
- jedno vejce
- 130 g studeného másla
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
Pro náplň:
- 350 g 20% fermentované smetany
- 20 g mouky
- 100 g cukru
- 2 velká vejce
- 8 g vanilkového cukru
- 150 g malých jahod nebo jiného ovoce
Koláč jsme upekli v kulaté formě o průměru 28 cm. Můžete také použít pánev o průměru 26 cm.
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Do hluboké mísy dejte prosátou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Smíchejte dohromady.
2) Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Rukama rychle promíchejte, abyste získali hladké těsto.
3) Rozšlehejte rozšlehané vejce do hladka. Těsto nejprve promíchejte lžící, poté ho prohněťte rukama. Snažte se ho hníst rychle, aby se nezahřálo. Mělo by být hladké, homogenní, měkké a nekynuté.
4) Vytvarujte z něj kouli, mírně ji zploštěte a vložte do plastového sáčku. V chladničce nechte 60 minut.
Připravte náplň:
1) Vejce, cukr a vanilkový cukr vyšlehejte metličkou dohladka.
2) Vmíchejte mouku. Velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky.
3) Přidejte zakysanou smetanu. Znovu promíchejte.
4) Jahody omyjte a osušte papírovými utěrkami. Odstraňte stonky.
Vytvarujte koláč:
1) Formu vymažte máslem a vysypte moukou, na konci ji oklepejte.
2) Na pomoučeném povrchu rozválejte vychlazené těsto na kulatý plát, jehož povrch by měl být dostatečně velký, aby pokryl plech.
3) Pomocí obracečky přeneste těsto na plech. Okraje urovnejte a uhlaďte.
4) Směs smetany nalijte do horní části tácu. Měla by být níže než okraje těsta (asi o 5-10 mm), protože během pečení zvětšuje svůj objem.
5) Na povrch náplně položte jahody.
6) Koláč pečte 40-45 minut v troubě předehřáté na 190 °C (na spodní polici, program zdola nahoru, bez konvekce). Doba pečení a teplota mohou záviset na vlastnostech vaší trouby. Koláč je hotový, když těsto zhnědne a náplň je zcela ztuhlá: povrch koláče by měl být po stlačení prstem pružný.
7) Koláč nechte zcela vychladnout.
8) Poté ho opatrně přeneseme na talíř, a pokud chceme, poprášíme okraje moučkovým cukrem.
9) Koláč naporcujte a podávejte. Je mírně sladká, aromatická a tak jemná, že se v ústech přímo rozplývá! Její okraje jsou mírně křupavé.
Tip pro Vás:
Pokud chcete, můžete koláč připravit bez ovoce a podávat ho s džemem nebo ovocnou marmeládou.
Přejeme vám a vašim blízkým dobrou chuť!