ROZHOVOR: Pozvěte les do vašich snů s povlečením Lesen

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Přikrýt se jehličím nebylo nikdy pohodlnější. V dnešním rozhovoru jsme vyzpovídali značku Lesen, která mění sny ve skutečnost. Vyrábí totiž povlečení, ve kterém se budete cítit, jako byste objímali samotný les. Pracují s přírodními motivy, jako jsou větvičky, květiny nebo bylinky. Pojďte se s námi dozvědět více!

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

rozhovor: přikryjte se teplem přírody s lesen
Zdroj: Lesen

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Na počátku značky Lesen, byl můj sen a velké hledání. Hledání kvality, lokálnosti a motivů, se kterými se skutečně ztotožním, a to ne jen v oblasti povlečení. Od mala jsem utíkala do přírody a i jako dospělá si stále nosím její kousky domů – větvičky, kytky, oblázky, jehličí, byliny.

Došlo mi, že chci mít kus lesa i u sebe doma. Že chci s těmito lesními prvky usínat. Od té doby, co sama s těmito motivy pracuji, vnímám jejich krásu a křehkost ještě hlouběji, když na ně pak narazím venku.

Při budování značky jsem myslela na své děti. Přeju si, aby poznali lásku k naší krajině stejně jako já. S ohledem na celou jejich generaci, je pro mě prioritou řemeslná kvalita, udržitelnost a vysoká životnost. A když se to celé spojím dohromady, je z toho LESEN – můj z lesa sen.

rozhovor: přikryjte se teplem přírody s lesen
Zdroj: Lesen

Můžete nám představit svou tvorbu? Co všechno děláte?

Vracíme do ložnic listy borůvčí a čápy místo avokád a plameňáků. Na našem povlečení najdete pouze vzory z českých luhů a hájů. Každé povlečení tvoříme v ČR způsobem, který chrání místní přírodu i lidi. Šijeme povlečení pro děti i dospělé na klasické i francouzské peřiny a všechny velikosti povlaků na polštáře, včetně těch anatomických. Motivy z české a slovenské přírody upozorňujeme na důležitost chránit naši přírodu.

Navíc při každém kroku našeho podnikání myslíme na životní prostředí. Jsme zero waste. Používáme každý odstřižek látky do posledního milimetru. Z větších kusů šijeme látkové taštičky a vyrábíme voskované ubrousky – alternativu k plastovým sáčkům a fóliím. Z menších odstřižků šijeme gumičky a vyrábíme vzorníky pro zákazníky.

Používáme jen nutné minimum obalů. Krabice a další obalový materiál používáme z druhé ruky. Inspirujeme. Na našich sociálních sítích se věnujeme udržitelnosti v oblékání, nákupech a životním stylu celkově. Udržitelností vážně žijeme.

rozhovor: přikryjte se teplem přírody s lesen
Zdroj: Lesen

Kdy jste začala vytvářet bytový textil a jak jste se k němu dostala?

Několik let jsem na českém trhu hledala povlečení z kvalitní látky s nadčasovým a vkusným designem. Marně. Začala jsem proto nacházet způsoby, jak by to šlo vytvořit do mé vlastní ložnice.

Z procházek na Vysočině jsem si přinesla inspirace na první české náměty. Už žádné noční můry z cizokrajných a přerostlých motivů. Chci usínat se vzpomínkami na sbírání borůvek v lese a pozorování čápů v letu. Na vůni šišek i mraky letící oblohou.

Tak vzniklo kvalitní povlečení Lesen. V říjnu 2020 jsme prodali první sadu povlečení s letícími čápy.

Je to Vaše práce nebo koníček?

Práce, koníček, i poslání. Naše mise bude úspěšná, až se český zákazník při výběru motivů na jakémkoliv produktu začne ptát proč. Proč plameňák, a ne čáp, stehlík nebo sýkorka?

rozhovor: přikryjte se teplem přírody s lesen
Zdroj: Lesen

Kde čerpáte inspiraci?

Zde bude odpověď jednoduchá, v naší krásné přírodě.

Jakým způsobem vyrábíte vlastní látky s motivy?

V hlavě mám velké množství nápadů na motivy. Vzory kreslím ručně já nebo čeští a slovenští výtvarníci. Na společné schůzce vymýšlíme na základě mých vizí a jejich tvorby směřování nového designu.

Mám za sebou spolupráci s šesti výtvarnicemi a vždy nám šla společná tvorba neuvěřitelně hladce a mám radost na jaké spřízněné duše jsem narazila. Motiv na látky se pak tiskne v továrně v České republice a v Itálii (pouze francouzské povlečení).

rozhovor: přikryjte se teplem přírody s lesen
Zdroj: Lesen

Jak dlouho Vám trvá vytvořit jedno povlečení od návrhu až po finální úpravy?

Na nový design nikdy nespěchám, vzniká během několika měsíců. Nečekejte od nás zimní kolekci a povlečení s vánočními soby, které bude zbytek roku ležet ve skříni.

Chceme, aby jedno povlečení posloužilo v každém ročním období a stačilo vám pouze pár sad. Proto si nechávám dost času na uležení prvního nápadu, vyladění prvotních skic i vyvzorkování správného odstínu.

Vytváříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

Ano, zákazníkům rádi ušijeme vysněný rozměr na míru.

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svoji tvorbu?

Kromě kroků k větší udržitelnosti se zaměřujeme na rozšíření motivů, ale i produktovou nabídku o další nezbytnosti do ložnice jako například prostěradla.

rozhovor: přikryjte se teplem přírody s lesen
Zdroj: Lesen

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Na našem e-shopu www.lesen.cz a brzy představíme naše produkty v showroomu v centru Prahy. Kdo se chce novinky dozvědět jako první, ať sleduje náš Instagram/lesencz či Facebook/Lesen.

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Chtěla bych čtenáře vyzvat o větší zájem o původ produktů, které kupují. Nízká cena oblečení často poukazuje na mzdy pod existenčním minimem a neúnosné pracovní podmínky.

My v Lesen šijeme povlečení v Čechách, a to v sympatické Chráněné šicí dílně Fokus, s.r.o. v Mladé Boleslavi. Je pro mě velmi podstatné, jak se chováme k ostatním – dát práci s fér podmínkami dalším lidem, ideálně těm, kdo to potřebují nejvíc. Zajistit, aby se měli v práci dobře, měli čas na svůj skutečný život a dostali dostatečně zaplaceno.

Děkuji za přečtení a nezapomeňte se zachumlat do naší přírody.

rozhovor: přikryjte se teplem přírody s lesen
Zdroj: Lesen
rozhovor: přikryjte se teplem přírody s lesen
Zdroj: Lesen
rozhovor: přikryjte se teplem přírody s lesen
Zdroj: Lesen